EUROPSKA UNIJA

Kompanije traže više podrške u Zakonu o umjetnoj inteligenciji

Kompanije traže više podrške u Zakonu o umjetnoj inteligenciji
Depositphotos

U dokumentu poslanom kreatorima politika Europske unije, grupa kompanija, uključujući GitHub, Hugging Face, Creative Commons... potiče veću podršku za razvoj različitih modela umjetne inteligencije kroz open source ili otvoreni kod. EleutherAI, LAION i Open Future također su supotpisali dokument.

Sve to tempirano je u trenucima dok europski donositelji odluka razmatraju finalizaciju Zakona o umjetnoj inteligenciji.

Njihov popis prijedloga Europskom parlamentu prije konačnih pravila uključuje jasnije definicije komponenti umjetne inteligencije, pojašnjavanje da hobisti i istraživači koji rade na modelima otvorenog koda nemaju komercijalne koristi od umjetne inteligencije, dopuštanje ograničenog testiranja u stvarnom svijetu za projekte umjetne inteligencije i postavljanje proporcionalni zahtjevi za različite modele temelja. Cilj rada je dati smjernice zakonodavcima o najboljem načinu podrške razvoju umjetne inteligencije.

Propisi oko umjetne inteligencije bili su vruća tema za mnoge vlade, a EU je među prvima počela ozbiljno raspravljati o prijedlozima. No, Zakon o umjetnoj inteligenciji kritiziran je zbog preširoke definicije tehnologija umjetne inteligencije, dok se još uvijek preusko fokusira na aplikacijski segment.

"Zakon o umjetnoj inteligenciji obećava da će postaviti globalni presedan u reguliranju umjetne inteligencije kako bi se riješili njezini rizici uz istovremeno poticanje inovacija. Podržavajući cvjetajući pristup otvorenog ekosustava umjetnoj inteligenciji, uredba ima važnu priliku za postizanje ovog cilja", stoji, između ostalog u dokumentu koje su potpisale kompanije.

Zakon bi trebao obuhvatiti pravila za različite vrste umjetne inteligencije, iako je većina pozornosti usmjerena na to kako će predloženi propisi regulirati generativnu umjetnu inteligenciju. Europski parlament usvojio je nacrt politike u lipnju.

Neki developeri generativnih modela umjetne inteligencije prihvatili su etos otvorenog koda dijeljenja pristupa modelima i dopuštanja široj zajednici umjetne inteligencije kako bi ojačali povjerenje. Stability AI izdao je open-source verziju Stable Diffusion, a Meta je nekako objavila svoj veliki jezični model Llama 2 kao open source. Meta ne dijeli odakle je dobila podatke o obuci i također ograničava tko može besplatno koristiti model, tako da Llama 2 tehnički ne slijedi standarde otvorenog koda.

Zagovornici otvorenog izvornog koda vjeruju da razvoj umjetne inteligencije funkcionira bolje kada ljudi ne moraju platiti za pristup modelima i kada postoji veća transparentnost u načinu na koji se model obučava. Ali također je uzrokovao neke probleme pa se OpenAI odlučio prestati dijeliti velik dio svojih istraživanja o GPT-u zbog straha od konkurencije i sigurnosti.

Grupa također inzistira na tome da dijeljenje AI alata u open source library ne spada u komercijalne aktivnosti, tako da ne bi trebalo potpadati pod regulatorne mjere.

Očekivano, kompanije koje se bave umjetnom inteligencijom bile su vrlo glasne oko toga što bi trebalo biti dio Zakona o umjetnoj inteligenciji. OpenAI je lobirao kod kreatora EU politike protiv strožih pravila oko generativne umjetne inteligencije, a neki od njegovih prijedloga dospjeli su u najnoviju verziju zakona.

Na potezu je Europska unija...