Korisno rješenje

Koja je razlika između SIM-a i eSIM-a?

Koja je razlika između SIM-a i eSIM-a?
Fotolia

Apple je za američke modele iPhone 14 serije predstavio eSIM tehnologiju kao zamjenu za SIM, no u ostatku svijeta taj novitet još uvijek nije prisutan. Iako se o eSIM-u priča već godinama. Ali, baš bi zbog ovog poteza mogao biti i stoga je stiglo vrijeme detaljnije o njemu razgovarati, informirati korisnike i obaviti tranziciju.

Iako se o eSIM priča još od 2015., kad se naveliko najavljivalo tu revolucionarnu zamjenu za SIM kartice, sve skupa još uvijek podosta stoji na mjestu.

Iz ove perspektive je zanimljivo čitati istraživanja kao ono koje su napravili ROCCO i UROS prije sedam godina i zaključili temeljem rečenog od strane čak 107 mobilnih i mrežnih operatera iz 92 zemlje da će eSIM postati standard s dolaskom 5G mreža, što bi značilo 2020., najkasnije 2021.

Vrijeme je proletjelo, možda je sve malo usporila pandemija koronavirusa, ali tema se nanovo otvorila i zato treba podsjetiti što je eSIM, što je SIM i koje su ključne razlike ovih tehnologija.

Dakle, eSIM u punom značenju jest "embedded Subscriber Identity Module" ili doslovno na hrvatskom jeziku "ugrađeni pretplatnički identitetski modul". S obzirom da je klasična SIM kartica sadržavala (i sadrži) informacije vezane uz korisnika, a pod njima se misli na broj, ali i kontakte koji se na nju mogu pohraniti. U pravilu, riječ je o 250 kontakata. Taj segment se s eSIM neće mijenjati, ali zato će sve drugo biti promijenjeno iz temelja.

Konkretno, eSIM će biti unaprijed ugrađen u uređaj i neće trebati poseban prostor na njemu, pouzdanija je tehnologija i aktivira se u trenutku kad i uređaj, odnosno, kad korisnik prvi put počne koristiti novi broj.

To znači i da više neće biti problema kao dosad, ako ste imali uređaj sa SIM karticom određene veličine pa kupite novi s nekom drugom veličinom te zatim morate sve to ići sređivati. Sve ide automatizmom i nekako korisnicima daje više slobode, baš kao i operaterima čije se poslovanje uvelike pojednostavljuje.

Naravno, velika je to prednost i za proizvođače, koji dobivaju više prostora za neka druga hardverska rješenja na uređajima.