Kineski znanstvenici razvili kvantni procesor koji je 60 tisuća puta brži od trenutnih superračunala

Kineski znanstvenici razvili kvantni procesor koji je 60 tisuća puta brži od trenutnih superračunala

Foto: DepositPhotos

Razvoj kvantnog računalstva odvija se sve većom brzinom jer su u „utrku“ uključene svjetske velesile, no čini se da Kina ipak ima prednost pred ostalima. Ako je suditi prema posljednjem uspjehu njenih znanstvenika.

Naime, navodno su kreirali kvantni procesor sa 66 funkcionalnih qubitsa koji se, kad su suočeni s kompleksnim zadatkom, pokazuju i do 60.000 puta brži od najbržih superračunala današnjice. Već to samo po sebi ostavlja snažan dojam.

Tim znanstvenika predvodio je fizičar Pan Jianwei s Hefei sveučilišta za znanost i tehnologiju, koji se već proslavio dostignućima na ovom polju. Ali, kostantno pomiče granice.

Kvantni procesor se naziva Zuchongzhi i, prema riječima kineskih stručnjaka, testiran je na stotinu puta teži način no Googleov Sycamore prije dvije godine. To ne čudi jer je taj kvantni procesor imao 53-qubita, a ovaj kineski ima 66.

Naime, kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računalima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba znati i da su kvantna računala različita od ostalih jer tradicionalna računala su zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

Na kraju, ni ime Zuchongzhi procesora nije slučajno odabrano. Inspiracija je veliki kineski matematičar iz petog stoljeća Zu Chongzhi, koji je uspio uz nepostojanje ikakve tehnologije svesti Pi na sedam decimala. Tako nešto nitko nije uspio narednih više od 800 godina.

A ukoliko Kinezi naprave istinski pomak s kvantnim računalstvom mogli bi potaknuti svijet na napredak za koji bi inače trebale godine i godine...

Još iz kategorije

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

CES 2022: Nvidia objavila besplatnu dostupnost Omniversa kreatorima Nvidia GeForce Studija

11.01.2022.

Nvidia se pohvalila da je besplatna verzija Omniversea, njenog 3D dizajna, suradnje i simulacije u stvarnom vremenu, sada općenito dostupna kreatorima Nvidia GeForce Studio s RTX GPU-ovima.