Kineski znanstvenici razvili kvantni procesor koji je 60 tisuća puta brži od trenutnih superračunala

Kineski znanstvenici razvili kvantni procesor koji je 60 tisuća puta brži od trenutnih superračunala

Foto: DepositPhotos

Razvoj kvantnog računalstva odvija se sve većom brzinom jer su u „utrku“ uključene svjetske velesile, no čini se da Kina ipak ima prednost pred ostalima. Ako je suditi prema posljednjem uspjehu njenih znanstvenika.

Naime, navodno su kreirali kvantni procesor sa 66 funkcionalnih qubitsa koji se, kad su suočeni s kompleksnim zadatkom, pokazuju i do 60.000 puta brži od najbržih superračunala današnjice. Već to samo po sebi ostavlja snažan dojam.

Tim znanstvenika predvodio je fizičar Pan Jianwei s Hefei sveučilišta za znanost i tehnologiju, koji se već proslavio dostignućima na ovom polju. Ali, kostantno pomiče granice.

Kvantni procesor se naziva Zuchongzhi i, prema riječima kineskih stručnjaka, testiran je na stotinu puta teži način no Googleov Sycamore prije dvije godine. To ne čudi jer je taj kvantni procesor imao 53-qubita, a ovaj kineski ima 66.

Naime, kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računalima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba znati i da su kvantna računala različita od ostalih jer tradicionalna računala su zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

Na kraju, ni ime Zuchongzhi procesora nije slučajno odabrano. Inspiracija je veliki kineski matematičar iz petog stoljeća Zu Chongzhi, koji je uspio uz nepostojanje ikakve tehnologije svesti Pi na sedam decimala. Tako nešto nitko nije uspio narednih više od 800 godina.

A ukoliko Kinezi naprave istinski pomak s kvantnim računalstvom mogli bi potaknuti svijet na napredak za koji bi inače trebale godine i godine...

Još iz kategorije

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

Infinum Academy donosi tri nova programa edukacija u IT-u do kraja godine

13.08.2022.

Dok se ljetni ciklus edukacija programiranja privodi kraju, Infinum Academy već je objavio termine održavanja tri nove radionice. Uz već poznatu edukaciju u području UX/UI dizajna, za koju portfolio treba poslati najkasnije do 18. kolovoza, prijave su otvorene i za programe DevOps i WordPress.

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

Slijepo vjerovanje u sigurnost otvorenog koda nas sve čini ranjivima

12.08.2022.

Linux Foundation i Snyk su u partnerstvu napravili izvještaj pod nazivom 'Stanje sigurnosti otvorenog koda' (eng. The State of Open Source Security) i razotkrili podosta zabrinjavajućih informacija vezanih uz zablude koje se tiču 'open sourcea' u prvom kvartalu ove godine.

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

Potražnja za softver developerima i dalje je visoka

11.08.2022.

Stanje na američkom tržištu rada u tehnološkom sektoru došlo je do razine na kojoj se u trećini svih objavljenih oglasa za posao traže softver developeri i inženjeri. Te brojke donosi Američki ured za statistiku rada (US Bureau of Labor Statistics), a tiču se situacije zaključno sa svibnjem.