PRESTANAK SURADNJE

Kina je zadala skup udarac Intelu: Ostat će u prvi mah bez milijardu i pol dolara

Kina je zadala skup udarac Intelu: Ostat će u prvi mah bez milijardu i pol dolara
Depositphotos

Kina ulaže napore kako bi smanjila ovisnost o stranoj tehnologiji i Intel je posljednja je američka tehnološka kompanija koja se našla na meti.

Kina je uvela nove smjernice koje će rezultirati zamjenom državnih računala i poslužitelja s Intel ili AMD procesorima, a zamijenit će ih domaće alternative. Kineska vlada također želi izbaciti Microsoft Windows i strani softver za baze podataka.

Zasebno, kineska poduzeća u državnom vlasništvu također pokušavaju smanjiti ovisnost o stranom hardveru i softveru. Poduzeća u državnom vlasništvu navodno imaju rok do 2027. da dovrše prijelaz sa strane tehnologije.

Izniman je to udarac za Intel jer mu je Kina najveće tržište. U njoj je ostvario oko 26 posto ukupnih prihoda prošle godine, što je više nego na američkom tržištu. Riječ je o 14,9 milijardi američkih dolara, a već nakon ovog poteza ostat će bez 1,5 milijardi dolara, koliko se troši na državna računala. Ako to krenu slijediti i drugi akteri na tržištu, Intel bi se mogao naći u katastrofičnoj situaciji, prvenstveno jer nastupa tako iznenada i tako oštro.

Ova ograničenja dolaze upravo u trenutku kada Intel sprema niz važnih lansiranja proizvoda. Intel je prošlog prosinca izbacio čipove za prijenosna računala Meteor Lake, prve s ugrađenim AI akceleratorom. Arrow Lake će se pojaviti kasnije ove godine, kreiran na Intelovom nadolazećem Intel 20A procesu.

U poslu poslužiteljskih procesora, Intel planira lansirati Granite Rapids CPU-e i Sierra Forest CPU-ove usmjerene na cloud. Oba su kritični proizvodi jer Intel želi vratiti svoj udio na tržištu procesora za poslužitelje. Naime, Sierra Forest će sadržavati do 288 CPU jezgri, pozicionirajući je protiv konkurentnih poslužiteljskih čipova baziranih na Armu.

Vrijeme će pokazati kako se Intel misli snaći u nezavidnoj situaciji s Kinom...