VELIKO ULAGANJE

Južna Koreja će uložiti 7 milijardi dolara u proizvodnju AI čipova

Južna Koreja će uložiti 7 milijardi dolara u proizvodnju AI čipova
Depositphotos

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol najavio je da će vlada potrošiti 9,4 bilijuna KRW (6,9 milijardi USD) na domaći sektor umjetne inteligencije do 2027. Također je rekao da vlada priprema investicijski paket od 1,4 milijarde KRW za poticanje rasta lokalnih poluvodičkih kompanija.

Predsjednik je iznio poticaj za AI-poluvodiče tijekom sastanka s političarima i šefovima industrije čipova, sjednici na kojoj su prisustvovali rukovoditelji iz SK Hynixa, Samsunga, Navera i Sapeona. U svom govoru, Suk Yeol je rekao da je vrijeme da se zemlja usredotoči na stvaranje poluvodičkih proizvoda sljedeće generacije, kao i jedinica za neuronsku obradu i neuromorfnih uređaja dizajniranih za pokretanje algoritama strojnog učenja.

To će uključivati hrabro širenje ulaganja u istraživanje i razvoj navedenih tehnologija. “Baš kao što smo dominirali svijetom s memorijskim poluvodičima tijekom proteklih 30 godina, ispisat ćemo novu legendu poluvodiča s AI poluvodičima tijekom sljedećih 30 godina”, rekao je predsjednik.

Strateško vijeće za umjetnu inteligenciju osnovano prošlog tjedna postat će nacionalni odbor za umjetnu inteligenciju, a predsjednik planira osobno preuzeti odgovornost za korejsku strategiju za tehnologiju. Kako bi se dodatno potaknula ova ambicija, osnovat će se poseban predsjednički odbor koji će pomoći u nacionalnoj strategiji umjetne inteligencije i promicati javno-privatna partnerstva. Predsjednik očekuje da će nova shema financiranja omogućiti Južnoj Koreji da postane jedna od tri najveće zemlje u svijetu kada su u pitanju inovacije umjetne inteligencije.