DRUGO IZDANJE

Izabrani pobjednici Algebrinog Global Game Jama 2024 i esport turnira

Izabrani pobjednici Algebrinog Global Game Jama 2024 i esport turnira

U ovogodišnjem Global Game Jamu održanom u prostorima Sveučilišta Algebra sudjelovalo je 40 natjecatelja okupljenih u 11 timova, a imali su samo 48 sati da naprave kompletiranu igru koja je vizualno i tehnički dorađena do razine potpune igrivosti.

Ovo je drugi po redu Global Game Jam kojeg je Algebra organizirala, a novost je ta da su se ove godine u žiriju našla velika imena u svijetu izdavaštva videoigara – poznati globalni izdavač Devolver Digital kojeg je predstavljao Daniel Lučić, Head of Marketing i RawFury (Fury Studios) u čije ime je u žiriju sudjelovao Tomislav Gojević, Head of Studio. Uz njih, svoj stručni doprinos dao je i Robert Sajko, osnivač studija Room-C Games koji je odlučio i sponzorirati jednu od nagradnih kategorija – onu za diversity (inkluzivnost).

Nagrada za 1. mjesto otišla je u ruke ekipe "Ne Znam", koji su izradili 3D puzzle runner u kojem igrač mora proći kroz labirint ureda te preći sve prepreke uz vremenski limit da na vrijeme stigne do toaleta. U tom pothvatu kao prepreke mu se nalaze suradnici i svi drugi horori uredske svakodnevice. Ekipa "Ne Znam" osvojila je 50 posto popusta na školarinu prve godine prijediplomskog studija razvoja računalnih igara u Algebri te uz to Telemach optički Internet na razdoblje od dvije godine, bluetooth zvučnike, White Shark Dark Nomad ruksake te društvenu igra "PHOTOSYNTESIS" Carta Magice.

"Fascinantno mi je da se u 48 sati mogu stvoriti toliko kvalitetna djela i to je daleko više nego što bih se ja mogao nadati da ću napraviti u tom roku, bio sam istinski oduševljen. Igra koja je pobijedila bila je vrlo zaokružena priča – art je bio odličan i tema pogođena. Svima preporučam da se prijave iduće godine, game jamovi su odlična stvar i puno igara s kojima mi u Devolveru radimo izađu upravo iz game jamova", izjavio je Lučić.

Drugo mjesto pripalo je timu "Pigs and Blankets" čija igra je 2D casual physics game tematike viktorijanskog kazališta u kojem klauni raznim akrobacijama kroz korištenje prostora i mehanika moraju nasmijati publiku. Nagrađeni su Telemach bluetooth zvučnicima, promo poklonima, gaming slušalicama brenda White Shark i društvenom igrom "CITADELS" Carta Magice. Na trećem mjestu našao se pojedinac - Franko Žarković koji je potpuno samostalno razvio point n click humorističnu igru u kojoj u ulozi premijera Republike Hrvatske igrači skupljaju novac koji pristiže iz Europske unije. Za svoj trud nagrađen je Telemach bluetooth zvučnicima, White Shark tipkovnicom Spartan i društvenom igrom "Taco Mačka Koza Sir Pizza" by Carta Magica.

Uz glavne nagrade, dodijeljene su i pojedinačne – za najbolji zvuk i glazbu (tim Marganovi), najbolji vizualni dizajn i najveću inkluzivnost u timu i igri koju je s 300 eura nagradio domaći game dev studio Room-C Games.

Dodijeljene su i nagrade pobjednicima prvog Algebrinog esport turnira u kojem su se natjecatelji kroz 12 sati borili u igri CS2. Računala i periferiju igračima su omogućila Računala.hr, a igralo se na 10gigabitnoj optičkoj mreži Telemacha. Prvo mjesto i 1000 eura nagrade koju im je osigurala tvrtka White Shark osvojio je tim AVG. Uz to su nagrađeni i optičkim Internetom na razdoblje od dvije godine koji im je omogućio Telemach Hrvatska. Na drugom mjestu našao se tim IDC, a na trećem TVZ+1. Natjecatelji su osvojili i društvene igre Seven Wonders, Pandemic i Taco Mačka Koza Sir Pizza koje je osigurala Carta Magica.