POZITIVAN TREND

IT potrošnja u Europi zabilježit će rast od 9 posto 2024. godine

IT potrošnja u Europi zabilježit će rast od 9 posto 2024. godine
Depositphotos

Predviđa se da će IT potrošnja u Europi u 2024. iznositi ukupno 1,1 trilijun dolara, što je povećanje od 9,3 posto u odnosu na 2023., prema Gartneru. IT potrošnja u Europi na putu je premašiti 1 trilijun dolara do kraja 2023.

"Unatoč pomiješanoj gospodarskoj situaciji, potrošnja na IT u Europi i dalje je otporna na recesiju", rekao je John-David Lovelock, istaknuti potpredsjednik analitičara u Gartneru. “CIO u Europi koji su slijedili strategiju “rasta pod svaku cijenu” više od desetljeća, sada pomiču naglasak tekućih IT projekata prema kontroli troškova, učinkovitosti i automatizaciji, dok istovremeno ograničavaju IT inicijative s dužim povratom ulaganja.”

Iako je umjetna inteligencija prioritet za CIO-e ove i sljedeće godine, ona još nije prioritet potrošnje. Postoje i drugi čimbenici kao što su stvaranje prihoda, profitabilnost i sigurnost koji potiču IT potrošnju u Europi sljedeće godine. "Održavanje zdrave profitne marže postalo je ključno za europske korporacije i to je pokrenulo novi val pragmatizma", rekao je Lovelock.

Softver i IT usluge dva su segmenta u kojima se očekuje da će CIO-ovi u Europi najviše povećati svoju potrošnju 2024. Iako postoji dovoljno potrošnje na tržištima podatkovnih centara za održavanje postojećih lokalnih podatkovnih centara, nova potrošnja nastavlja se usmjeravati prema opcijama u oblaku (uključujući infrastrukturu kao uslugu [IaaS]), za koju se očekuje da će porasti 27 posto u Europi 2024. CIO-ovi u Europi također interno mijenjaju svoje prioritete, uključujući povećanje potrošnje na kibernetičku sigurnost u oblaku i planiranje AI i generativne AI (GenAI) .

"AI je također dodao novu razinu brige oko sigurnosti osiguravajući da njihovi sustavi budu omotani prije nego što se hakeri približe njihovim osjetljivim podacima", rekao je Lovelock. Gartner predviđa da će potrošnja na sigurnost i upravljanje rizicima u Europi dosegnuti procijenjenih 56 milijardi dolara u 2024., što je povećanje od 16 posto u odnosu na 2023.

Dio rasta u IT uslugama posljedica je manjka talenata u IT odjelima u Europi. “Dolazi do migracije IT vještina iz IT odjela poduzeća prema pružateljima tehnologije i usluga (TSP)”, rekao je Lovelock. "CIO-ovi nemaju zaposlenike niti talente da obave sav potreban posao i obraćaju se tvrtkama za IT usluge da popune praznine."

Inflacija i dalje utječe na kupovnu moć potrošača, a dok se očekuje da će poduzeća i potrošači povećati svoju potrošnju na uređaje 2024., procjenjuje se da se razina IT potrošnje na uređaje neće vratiti na razine iz 2021. do 2027. U Europi, Austriji, Irskoj, Predviđa se da će Finska zabilježiti najveći oporavak potrošačke potrošnje 2024.

Tri najrazvijenije zemlje u Europi predstavljat će 51 posto ukupne IT potrošnje u Europi 2024. Predviđa se da će IT potrošnja u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Francuskoj iznositi ukupno 588 milijardi USD 2024., što je porast od 9,8 posto u odnosu na 2023. Među međunarodnim monetarnim Fond (MMF) za zemlje u razvoju (Mađarska i Poljska), procjenjuje se da će IT potrošnja iznositi ukupno 32,3 milijarde USD u 2024., što je 9,2 posto više u odnosu na 2023.

Ulaganje u oblak ključna je razlika između zrelih zemalja i zemalja u razvoju. Ne nude se sve aplikacije, platforme i usluge u oblaku u zemljama u razvoju, što otežava usvajanje. "Nedostatak vještina specifičnih za oblak koji su dostupni za implementaciju, održavanje i pokretanje oblaka značajna je prepreka u zemljama u razvoju. Razvijene zemlje dovoljno su velike da privuku pružatelje usluga oblaka i IT talente", rekao je Lovelock.