Istraživanje tvrtke Vertiv predviđa utrostručavanje edge lokacija do 2025.

Istraživanje tvrtke Vertiv predviđa utrostručavanje edge lokacija do 2025.

Foto: DepositPhotos

Vertiv je posljednjih pet godina provodilo globalno istraživanje «Podatkovni centar; Istraživanje mogućnosti 2025» koje u svojoj trenutnom nadopunjenom izdanju naziva «Podatkovni centar 2025.: Bliže Edgeu» donosi nove zaključke koji ukazuju na veliku razliku unutar stanja industrije u kratkom vremenoskom razmaku. Istraživanje je uključivalo više od 800 IT profesionalaca i predstavlja novu viziju podatkovnog centara budućnosti.

Migracijom na edge tehnologiju mijenja se i način na koji današnji predvodnici u industriji razmišljaju o podatkovnom centru sa širokim ekosustavom koji se sastoji od mnogih vrsta postrojenja i sve  se više oslanja na edge mrežu. Edge je tehnologija primjene značajne procesorske snage na udaljenim lokacijama, odnosno na poziciji same bazne stanice Od svih ispitanika koji imaju edge lokacije danas ili se očekuje da će imati edge lokacije u 2025. g., više od polovice (53 %) očekuje da će se broj edge lokacija narasti za najmanje 100 %, a njih 20 % očekuje rast od 400 % ili više. Sveukupno, ispitanici istraživanja očekuju da će ukupan broj edge computing lokacija porasti za 226 % od danas do 2025.

Tijekom izvornog istraživanja iz 2014. edge je priznat kao rastući trend, ali je samo četiri puta spomenut u izvješću od 19. stranica. Pažnja industrije u to je vrijeme bila čvrsto usredotočena na hibridne arhitekture koje balansiraju resurse poduzeća, clouda i kolokacije. Čak i u industriji koja se rutinski kreće i mijenja brzinom svjetlosti, rast edgea i dramatičan utjecaj koji će imati na podatkovni centar zapanjujući su.

„U samo pet kratkih godina uvidjeli smo pojavljivanje potpuno novog segmenta ekosustava, potaknutog potrebom za smještanje obrade podataka bliže korisniku”, rekao je Rob Johnson, izvršni direktor tvrtke Vertiv. „Ta nova distribucijska mreža oslanja se na kritičnu misiju edgea koji je značajno promijenio način na koji razmišljamo o podatkovnom centru“, ističe Johnson.

„Predviđanja o tehnološkim promjenama više od dvije ili tri godine unaprijed vrlo su izazovna, ali ovo je istraživanje u skladu s vizijom neprekidno promjenjivog i nevjerojatno dinamičnog tržišta koje se otvara pred našim očima”, kaže Giordano Albertazzi, predsjednik Vertiva u Europi, Bliskom istoku i Africi.

„Posebice su procjene za budući rast u edge computingu dosljedne s predviđenim rastom u umjetnoj inteligenciji (AI), Internetu stvari (IoT) i drugim aplikacijama koje ovise o latenciji i širini pojasa. Izazov će biti, osobito zbog nedostatka osoblja u podatkovnom centru učinkovito i efikasno upravljanje svim tim novim infrastrukturama. Upravljanje na daljinu i pristupi poput lights-out automatizacije sustava podatkovnih centara igrat će sve važniju ulogu“, objašnjava Albertazzi.

Još iz kategorije

U manje od mjesec dana 866 prijava za MIT Bootcamps Croatia 2020

U manje od mjesec dana 866 prijava za MIT Bootcamps Croatia 2020

14.12.2019. komentiraj

Kako je do prvog europskog MIT-evog bootcampa o upravljanju inovacijama i poduzetništvu ostalo manje od šest mjeseci, Zagreb su ovih dana posjetile predstavnice Massachusetts Institute of Technology – MIT Open Learninga, te otkrile kako je u svega mjesec dana zaprimljeno već 866 prijava za svibanjsku edukaciju u Zagrebu. Pomoćnica direktora MIT Open Learninga Vimala Palaniswamy i voditeljica strateških partnerstava za MIT Bootcamps Anine Myrhagen Ward upoznale su se sa Zagrebom i kampusom Algebre na kojem će se održavati veći dio aktivnosti vezanih uz bootcamp, te su iskazale veliko zadovoljstvo dosadašnjim pripremama.

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

13.12.2019. komentiraj

U našem glavnom gradu jučer je padao prvi ovogodišnji snijeg, a samo nekoliko dana ranije počeo je padati snijeg i na ICTbusiness.info. Zagreb se nije značajnije zabijelio, a nas ipak na portalu nije zameo snijeg.

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

13.12.2019. komentiraj

Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi, a FBI procjenjuje da se prošle godine ukupni iznos otkupnine približio iznosu od milijardu dolara.