PROIZVODNJA ČIPOVA

Intel ima plan nadmašiti Samsung i TSMC do 2025.

Intel ima plan nadmašiti Samsung i TSMC do 2025.
Depositphotos

Samsung je druga najveća kompanija za proizvodnju poluvodičkih čipova na svijetu nakon TSMC-a, a obje su jedine ta proizvodnju čipova koje su uspjele razviti 3nm čipove. Međutim, Intel planira prestići obje tvrtke do 2025. sa svojim 18A (1.8nm) poluvodičkim čipovima.

Nakon što je godinama zaostajao s 14nm i 10nm čvorovima za proizvodnju poluvodičkih čipova, Intel je prošle godine otkrio planove usredotočiti se na poboljšanje svojih procesa. Prošlog tjedna, izvršni direktor Intela Pat Gelsinger ponovio je taj cilj i rekao da tvrtka još uvijek planira započeti proizvodnju 18A čipova do 2025.

"U transformaciji smo 2,5 godine. Sada je krenulo onako kako sam očekivao u to vrijeme u smislu ponovne izgradnje tvrtke. Morate biti puno manje skeptični u pogledu naše sposobnosti da ovo izvedemo", izjavio je.

Intel već koristi Intel 7 proces za izradu čipova Alder Lake, Raptor Lake i Sapphire Rapids, ali spreman je pokrenuti masovnu proizvodnju čipova koristeći Intel 4 procesni čvor, a koristit će se za izradu Intelovih Meteor Lake čipova i nekih prilagođenih ASIC čipova. Do kraja ove godine, Intelov 3nm proces bit će spreman proizvoditi čipove za podatkovne centre Granite Rapids i Sierra Forest.

U prvoj polovici 2024. Intel planira držati Intel 20A spremnim za izradu 2nm čipova potrebnih za Arrow Lake. U drugoj polovici 2024. tvrtka planira održati proces proizvodnje poluvodičkih čipova Intel 18A spremnim, a taj bi proces mogle koristiti neke tvrtke 2025. Gelsinger je potvrdio da zainteresirani već postoje. To daje Intelu puno povjerenja da nastavi razvijati nove procese proizvodnje čipova i krene prema svom cilju prestizanja dva velika konkurenta. Koji ne gledaju sve ovo prekriženih ruku. Naime, Samsung i TSMC će 2025. krenuti s 2nm procesima.

No, postoje glasine da će Qualcomm isprobati Intelov procesni čvor od 20A za Snapdragon 8 Gen 4. Ali, zbog visokih troškova, priča se da će tvrtka odustati od tih planova i koristiti 3nm proces kakav nudi Samsung.

U prilog Intelu ne ide ni činjenica što je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su nedavno rekla da neće tako skoro napustiti TSMC jer je pouzdan partner. Uz to, Samsung planira proizvesti 1.4nm čipove do 2027.

Svakako, Intelu neće biti lako pridobiti klijente koji imaju puno povjerenje u Samsung i TSMC.