INFOGRAFIKA: U kojoj dobi biste trebali početi brinuti o svom srcu - s 20, 40 ili 60 godina?

INFOGRAFIKA: U kojoj dobi biste trebali početi brinuti o svom srcu - s 20, 40 ili 60 godina?

Što se prije pobrinemo za srce, to bolje. Što prije postignemo pravilan broj otkucaja srca, što prije krenemo redovito provjeravati arterijski tlak, to prije možemo intervenirati i spriječiti nepovoljne promjene u našem kardiovaskularnom sustavu. Nedavna istraživanja pokazuju kako 58% ispitanika smatra da 20-godišnjaci i 30-godišnjaci trebaju brinuti o zdravlju svog srca.

U Hrvatskoj 22% ispitanika smatra da se o zdravlju srca treba aktivnije brinuti nakon navršene 40. godine života, dok su muškarci u Hrvatskoj manje svjesni važnosti kardiološkog zdravlja. Od ukupnog broja ispitanika, čak 25% muškaraca smatra da o srcu treba brinuti tek nakon 40. godine ili kasnije, dok 6% njih ne zna u kojoj dobi treba početi s brigom.

Kardiolog profesor Krzysztof J. Filipiak savjetuje da se što ranije počnete brinuti o svome srcu te da barem što ranije krenete s praćenjem osnovnih funkcija: pulsa i EKG-a. Broj otkucaja srca ovisi o tjelesnoj aktivnosti i dobu dana, ali ne smije prelaziti 90 otkucaja u minuti kod zdrave osobe u mirovanju, odnosno 80 otkucaja po minuti kod osoba s hipertenzijom. Čak i ako se ne sjećate svih idealnih vrijednosti, moderni pametni satovi mogu vam pomoći rastumačiti vaše rezultate.

Test na jednom takvom uređaju, poput onih iz Watch GT 3 Pro serije, može svim dobnim skupinama korisnika signalizirati da je pravo vrijeme za zdravstvene kontrole ako uoče nepravilnosti.

Razvijen kako bi pomogao korisnicima da budu bolje informirani o svom zdravlju, Watch GT 3 Pro senzorski modul visokih performansi EKG-a analizira sinusni ritam i fibrilacije atrija korisnika u stvarnom vremenu. Među mnogim drugim zdravstvenim problemima, ovo praćenje elektrokardiograma može pomoći korisnicima u prepoznavanju nepravilnog srčanog ritma. Proces mjerenja je jednostavan i praktičan poput dodirivanja elektrode na bočnoj strani uređaja 30 sekundi, kako biste vidjeli rezultate u stvarnom vremenu koji se pojavljuju na zaslonu sata odmah nakon mjerenja.

Znamo li kako sniziti krvni tlak osim uzimanja lijekova?

Podatci iz istraživanja pokazuju da gotovo 30% ispitanika iz Hrvatske ne zna kako sniziti krvni tlak. U Hrvatskoj, u dobnoj skupini od 18-29 godina, njih 37% ne zna navesti metodu snižavanja krvnog tlaka, dok ekonomski najaktivnija skupina (30-44 godina) broji njih 31% koji to ne znaju. Kardiolog Krzysztof J. Filipiak predlaže da ne treba samo poznavati definiciju arterijskih i kardioloških rizika, već i aktivno primjenjivati metode i savjete kojima se rizici mogu smanjiti bez lijekova.

Navodimo dio njih u nastavku:

  • Prestanak aktivnog i pasivnog pušenja
  • Mršavljenje - borba s prekomjernom težinom i pretilošću
  • Ograničavanje unosa kuhinjske soli i dodatnog nepotrebnog soljenja svih jela
  • Povećanje unosa voća i povrća u prehrani, smanjeni unos životinjskih masti i soli
  • Ograničavanje konzumacije alkohola
  • Pravilna kontrola ostalih čimbenika rizika: poremećaja šećera i lipida
  • Povećanje redovitosti tjelesne aktivnosti

Uvođenjem i dosljednom primjenom upravo ovih smjernica možemo značajno smanjiti rizik kardioloških problema. Tako Huawei Watch GT 3 Pro koji prati broj otkucaja srca u stvarnom vremenu (PPG) i omogućuje korisnicima da prate zdravlje svog srca, može pomoći u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti. Vrhunski PPG senzori pametnog Watch GT 3 Pro sata mogu omogućiti korisnicima pregled arterioskleroze, dok ih njegovi prilagođeni zdravstveni savjeti mogu dodatno savjetovati o tome kako mogu dodatno poboljšati svoje kardiovaskularno zdravlje. Nova i poboljšana tehnologija elektroda na Watch GT 3 Pro seriji učinila je prikupljanje signala elektrokardiograma preciznijim i osjetljivijim. Huawei Watch GT 3 Pro možete jednostavno upariti s pametnim telefonom poput Mate 50 Pro koji je od ovog tjedna dostupan na lokalnom tržištu, kako bi korisničko iskustvo bilo potpuno. Kada je sat uparen s pametnim telefonom, osim što je moguće razgovarati i slati poruke putem sata, jednako je tako moguće i korištenje brojnih aplikacija koje potiču na aktivan način života i tjelovježbu. Aplikacije je moguće pronaći unutar AppGallery trgovine.