INFOGRAFIKA: Pogledajte kako je Android evolvirao kroz vrijeme

INFOGRAFIKA: Pogledajte kako je Android evolvirao kroz vrijeme

Operativni sustav Android čini 85 posto svjetskog tržišta i svi u svijetu ICT-a znaju za njega, raspravljaju o Androidu 5.0 Lollipop te uređajima Nexus 6 i Nexus 9 na kojima će biti predstavljen po prvi put. Ali povijest mu nije bila toliko jasna prije nekoliko godina i sigurno neki detalji nisu svima poznati.

Google nije izmislio Android, već tvrtka Android, Inc. koja je osnovana u listopadu 2003. godine, a glavni razlog tog osnivanja je ležao u tome da se stvori pametni mobilni uređaj koji je bio svjestan navika, lokacija i želja korisnika. Nažalost, usprkos velikom uspjehu tvrtke, ostali su bez sredstava za daljnja istraživanja i razvoj pa se u priču "upleo" Google. Prepoznao je mogućnost daljnjeg razvoja softwarea pa je kupio spomenutu tvrtku 17. kolovoza 2005. zajedno sa svim zaposlenicima. Pretpostavke da Google ulazi na tržište mobilnih uređaja su bile točne i 5. studenog 2007. je predstavljen taj operativni sustav.

Kritičari nisu prognozirali veliki uspjeh Androida upravo zbog činjenice da je sustav temeljen na "otvorenom" kodu, a mnogi su operativni sustavi "otvorenog" koda neslavno završili. Ipak, Android je postigao veliki uspjeh i za to je jednim dijelom zadužen i HTC koji je među prvima počeo implementaciju Androida u svoje mobilne uređaje. Pamti se pionir HTC Dream iz 2008. godine, prvi uređaj koji se probio. I nakon toga je krenulo s novijim verzijama, ali imena kolača i slatkiša krenula su s verzijom 1.5 i nazivom Cupcake.

Uslijedili su 1.6 Donut, 2.0 - 2.1 Eclair (svi 2009. godine), 2.2 FroYo, 2.3 Gingerbread (2010. godina), 3.x Honeycomb, 4.0.x Ice Cream Sandwich (2011. godina), 4.1.x - 4.3.x Jelly Bean (2012. gofina) i 4.4 Kit Kat (2013. godina). Svaka od inačica donosi nešto novo, od 1.5 i YouTube usluge pa do 4.4 i 64-bitnog procesiranja podataka.

Najpoznatiji uređaji, odnosno oni koji su "nosili" Android su osim HTC Dreama svakako su Samsung Galaxy S (2010. godina), Motorola Xoom i Samsung Galaxy S2 (2011.), HTC One X, Samsung Galaxy S3, Nexus 7 i Nexus 4 (2012. godina), Sony Xperia Z, HTC One, Samsung Galaxy S4 (2013.).

Još iz kategorije

Kroz digitalno usavršavanje, tvrtke u sektoru financijskih usluga omogućavaju svojim zaposlenicima prelazak s analognog na digitalno

Kroz digitalno usavršavanje, tvrtke u sektoru financijskih usluga omogućavaju svojim zaposlenicima prelazak s analognog na digitalno

15.10.2019. komentiraj

PwC-ovo izvješće o digitalnim transformacijama radne snage u sektoru financijskih usluga Fit to compete: Accelerating digital workforce transformation in financial services, koje je dio naše serije izvješća pod nazivom New world, New skills, naglašava potrebu za digitalnim usavršavanjem u svim segmentima sektora financijskih usluga (osiguranje, bankarstvo i kapitalna tržišta te upravljanje imovinom) u različitim regijama svijeta.

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

15.10.2019. komentiraj

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.