OPORAVAK TRŽIŠTA

Industrija poluvodiča bilježi povećanje prihoda nakon pet kvartala

Industrija poluvodiča bilježi povećanje prihoda nakon pet kvartala
Depositphotos

Nakon pet uzastopnih kvartala s padom prihoda, industrija poluvodiča promijenila je smjer i povećala prihode u 2. kvartalu 23., navodi Omdia. Istraživanje je zabilježilo rast tromjesečnih prihoda od 3,8 posto na 124,3 milijarde dolara u ovom razdoblju.

Ovaj rast je u skladu s povijesnim obrascima za ukupno tržište poluvodiča, s povećanjem prihoda u drugom tromjesečju u prosjeku za 3,4 posto u odnosu na prvo tromjesečje (koristeći podatke od 2002. do 2022.). Međutim, rast unutar segmenata poluvodiča i dalje odstupa od povijesnih trendova. Na primjer, tržište DRAM-a poraslo je 15 posto u 2. kvartalu 23. s povijesnim uzorkom od 7,5 posto u drugom kvartalu.

Rast je znak dobrodošlice za industriju poluvodiča nakon najdužeg razdoblja pada otkako je Omdia počela pratiti tržište 2002. Međutim, danak sve manjeg tržišta znatno je smanjio trenutno tržište, s tržištem poluvodiča po prihodima koji sada iznosi 79 posto. nego što je bio prije godinu dana kada je ukupni prihod iznosio 160 milijardi USD u 2. kvartalu 22. Trebat će vremena za povratak na razine prihoda s kraja 2021.

NVIDIA je predvodila preokret poluvodiča u 2. kvartalu 23. Prihod od poluvodiča u cijeloj industriji porastao je za 4,6 milijardi dolara u odnosu na prethodni kvartal, a 2,5 milijardi dolara od tog povećanog kvartalnog prihoda dolazi samo od NVIDIA-e. Brz, nedavni rast potražnje za generativnom umjetnom inteligencijom, tržištem kojim NVIDIA dominira, gura NVIDIU prema gore na ljestvici tržišnog udjela.

Segment obrade podataka, kojeg pokreću AI čipovi u serverskom prostoru, porastao je 15 posto u usporedbi s kvartalom (QoQ) i čini gotovo jednu trećinu prihoda od poluvodiča (31 posto u 2. kvartalu 23.). Bežični segment (kojim dominiraju pametni telefoni) je drugi najveći segment i pao je 3 posto QoQ jer je krajnja potražnja u ovom sektoru i dalje slaba. Sektor automobilskih poluvodiča nastavlja rasti, za 3,2 posto.

NVIDIA je predvodila preokret, povećavši prihode od poluvodiča za 47,5 posto u odnosu na prethodni kvartal. Prije godinu dana NVIDIA je bila 9. najveća poluvodička tvrtka po prihodu, na kraju Q2-23 rang je bio treći. Iako je NVIDIA imala najveći utjecaj na rastuće tržište, većina velikih tvrtki također je pridonijela rastu. Od deset najvećih tvrtki, osam je povećalo prihod od poluvodiča u 2. kvartalu 23., što pokazuje da preokret nije ograničen na jedan sektor ukupnog tržišta.