Cloud računarstvo bi do 2024. moglo spriječiti milijardu tona emisije CO2

Cloud računarstvo bi do 2024. moglo spriječiti milijardu tona emisije CO2
DepositPhotos

Najveći svjetski poslužitelji računalnog clouda obećali su krenuti u “zelenom“ smjeru, a novo istraživanje koje je proveo IDC sugerira da je to odlična prilika za pomoći okolišu.

Naime, zaokretom po pitanju usvajanja računalnog clouda može se smanjiti emisija ugljikovog dioksida u Zemljinu atmosferu, što bi okolišu donijelo uistinu mnogo koristi. No, prije svega, treba učiniti spomenuti zaokret, a on se može izvesti samo s promjenom načina na koji se grade podatkovni centri. Samim time, riječ je o efektu koji bi trebao biti vidljiv tek u godinama ispred nas.

Između 2021. i 2024., pomak prema računalstvu u cloudu mogao bi spriječiti emisiju 629 milijuna metričkih tona ugljikovog dioksida u Zemljinu atmosferu. Pritom IDC navodi da je to minimalna prognoza, što znači da može biti samo bolje, ukoliko bi tehnološki lideri uspjeli napraviti takav pomak.

Dakle, ono što treba jest načiniti podatkovne centre na način usvoje "pametnu" praksu održivosti. U IDC-u prognoziraju da će do 2024. oko 60 posto podatkovnih centara to uistinu i učiniti, što znači da se može spriječiti emisija i do milijardu metričkih tona ugljikovog dioksida u Zemljinu atmosferu. Tako nešto svakako je odlična motivacija za napredak.

Ti se podaci temelje na svim dostupnim informacijama vezanima za podatkovne centre u ovom trenutku, ali i po pitanju onoga što bi mogli uz usvajanje naprednije i "zelenije" tehnologije. Pritom se misli na potrošnju energije, trenutnu emisiju ugljikovog dioksida i općenito usporedbe cloud podatkovne centre s "necloud" podatkovnim centrima.

Takvo istraživanje treba itekako vrednovati i okrenuti se onome što sugerira jer s vremenom bi tehnološki napredak mogao postati izinimno opasan za okoliš. Osim ako se ne naprave potrebni zaokreti, a njih moraju napraviti lideri - ipak imaju najveću odgovornost.