TV EMISIJA

ICTbusiness TV: Utjecaj umjetne inteligencije bit će golem

ICTbusiness TV:  Utjecaj umjetne inteligencije bit će golem

Prije desetak godina nitko nije vjerovao, a kamoli mogao predviđati koliki će biti utjecaj umjetne inteligencije. Jer nitko nije znao koliko će se ona javno manifestirati, a danas svi lamentiraju svašta o tome, svi sve kuže i znaju, a algoritmi umjetne inteligencije poznati su više od 50 godina, problem je bila računalna snaga, danas smještena među ostalim u oblaku, snaga grafičkih kartica.

Problem je što zapravo nitko ne zna točno kuda idemo, što nas čeka i potrebna je regulativa, a ne varijanta „tko preživi pričat će“ jer neki znanstvenici predviđaju da nas čeka neki oblik Planete majmuna. Mislite da se šalimo, a pa možda i ne, jer nema jednoznačnih odgovora što donosi budućnost.

O regulativi, utjecaju na društvo, IT sigurnost i opću sigurnost, mogućnosti koje donosi, relevantnost danas i sutra, prepreke i mane, dobre i loše strane, mogućnosti reguliranja razgovaramo s trojicom stručnjaka Markom Gulanom iz Schneider Electrica, Ratko Mutavdžićem iz Microsofta te Dragom Cmukom iz Mazarsa.

Primjerice, do 2026. godine opseg tradicionalnih tražilica smanjit će se za 25 posto, pri čemu će pretraživački marketing izgubiti tržišni udio zbog AI chatbota i drugih virtualnih agenata, prema Gartneru. “Organsko i plaćeno pretraživanje vitalni su kanali za marketinške stručnjake koji žele postići svijest i ciljeve stvaranja potražnje”, rekao je Alan Antin, potpredsjednik analitičar u Gartneru.

Poduzeća diljem svijeta uložila su preko 19,4 milijarde dolara u GenAI rješenja u 2023., prema prognozi IDC-a. Ova potrošnja uključuje GenAI softver, hardversku infrastrukturu i IT/poslovne usluge. Procjenjuje se da će se ovo ulaganje udvostručiti 2024. i dosegnuti 151,1 milijardu dolara 2027. Očekuje se da će složena godišnja stopa rasta (CAGR) za razdoblje 2023.-2027. biti 86,1 posto.