Vrijeme promjena

IBM pokreće partnerstvo sa sveučilištima na kvantnom superračunalu

IBM pokreće partnerstvo sa sveučilištima na kvantnom superračunalu
Dražen Tomić / Tomich Productions

Na summitu G7 u Japanu, IBM je najavio 10-godišnju inicijativu od 100 milijuna dolara sa Sveučilištem u Tokiju i Sveučilištem u Chicagu za razvoj kvantno-centričnog superračunala koje pokreće 100.000 qubita. Kvantno-centrično superračunalstvo potpuno je novo i do sada nerealizirano doba računalstva visokih performansi. Sustav od 100 000 kubita poslužio bi kao temelj za rješavanje nekih od najhitnijih svjetskih problema koje čak ni najnaprednija superračunala današnjice možda nikada neće moći riješiti.

Na primjer, tako snažan kvantni sustav mogao bi otključati potpuno nova razumijevanja kemijskih reakcija i dinamike molekularnih procesa. Zauzvrat, ovo bi moglo omogućiti istraživačima da pomognu u proučavanju klimatskih promjena modeliranjem boljih metoda za hvatanje ugljika; otkriti materijale za izradu baterija za električna vozila i energetske mreže prema cilju da budu čišći i održiviji; i otkriti učinkovitija i energetski učinkovitija gnojiva.

Kako bi uveo ovu moćnu novu paradigmu, IBM je pokrenuo globalnu suradnju i aktivaciju talenata i resursa u svim industrijama i istraživačkim institucijama. Partnerstvom sa Sveučilištem u Chicagu, Sveučilištem u Tokiju i njegovim širim globalnim ekosustavom, IBM će tijekom sljedećeg desetljeća raditi na unaprjeđenju temeljnih tehnologija za ovaj sustav, kao i na projektiranju i izgradnji potrebnih komponenti u velikom broju.

Krećući se naprijed, IBM namjerava proširiti ova partnerstva kako bi uključio Argonne National Laboratory i Fermilab National Accelerator Laboratory, koji su članovi Chicago Quantum Exchange i dom su dva odgovarajuća kvantna čvorišta Department of Energy. Važno je da dva laboratorija nude mogućnosti i stručnost koja može olakšati isporuku tehnologija predviđenih u utrci za izgradnju kvantno-centričnog superračunala.

"Tijekom proteklih nekoliko godina, IBM je bio na čelu uvođenja kvantne tehnologije u svijet", rekao je Arvind Krishna, predsjednik i izvršni direktor IBM-a.

"Postigli smo značajan napredak prema našem planu puta i misiji globalne uspostave korisne kvantne tehnologije, toliko da sada možemo, s našim partnerima, uistinu početi istraživati i razvijati novu klasu superračunala utemeljenu na kvantu“, objašnjava Krishna.

Očekuje se da će planovi za ovo kvantno-centrično superračunalo uključiti inovacije na svim razinama računalnog skupa i obuhvatiti konvergenciju polja kvantnog računarstva i kvantne komunikacije, kao i besprijekornu integraciju kvantnih i klasičnih radnih procesa putem hibridnog oblaka. Budući da takvo računalo nikada prije nije napravljeno, prvi korak bit će izrada nacrta. Dizajn će morati integrirati klasična računala i kvantna računala – izazovan zadatak do danas – kao i probiti nove temelje u kvantnoj komunikaciji i računalnoj tehnologiji.