PROMJENA STRATEGIJE

Huawei s HarmonyOS Next u potpunosti ukida podršku za Android aplikacije

Novi sustav će koristiti HAP datoteke, format pakiranja dizajniran isključivo za HarmonyOS.

Huawei s HarmonyOS Next u potpunosti ukida podršku za Android aplikacije

Huawei će u rujnu predstaviti HarmonyOS Next, operativni sustav s kojima dolazi velika promjena u strategiji kompanije. Nova će iteracija u potpunosti eliminirati podršku za Android aplikacije, signalizirajući kontinuirane napore kineskog diva da izgradi potpuno neovisan softverski ekosustav.

Ovo "putovanje" počelo je 2019., nakon američkih sankcija, kojima se Huaweiju ograničio pristup Googleovim uslugama. To je dovelo do razvoja i pokretanja sustava HarmonyOS 2021., dizajniranog za rad s Android aplikacijama, uz uvođenje jedinstvenih značajki i mogućnosti.

Ali, sve to se mijenja i pitanje je kako će korisnici reagirati. Huaweijev se udio na tržištu potpuno srozao van granica Kine, a s nestankom Android podrške pitanje je koliko će ih još izgubiti. Istovremeno, hrabar je to iskorak prema "trećem putu" na tržištu gdje vlada duopol Googlea i Applesa.

Naime, HarmonyOS Next neće podržavati Android APK-ove i fokus će biti na njegove aplikacije. Novi sustav će koristiti HAP datoteke, format pakiranja dizajniran isključivo za HarmonyOS, osiguravajući da su aplikacije prilagođene arhitekturi operativnog sustava.

Taj je potez dio Huaweijeve šire strategije za jačanje svog softverskog ekosustava. Kompanija je već dobila podršku preko 4000 aplikacija, uključujući velika imena poput Alipaya i McDonald'sa. Huawei namjerava značajno povećati taj broj, dugoročno ciljajući na arhivu od 500.000 aplikacija za HarmonyOS.

Očekuje se da će ovaj potez imati značajne implikacije za tehnološku industriju, budući da Huawei nastavlja graditi robustan i neovisan softverski ekosustav. Ti napori bi mogli bi nadahnuti druge da slijede taj primjer, potencijalno preoblikujući krajolik tržišta operativnih sustava i situaciju kakva se još uvijek čini neizvedivo. No, ako bi došlo do nje, kompletno tržište pametnih telefona bi se promijenilo.