KLJUČNO PITANJE

Hoće li programeri ostati bez posla zbog umjetne inteligencije?

Hoće li programeri ostati bez posla zbog umjetne inteligencije?
Depositphotos

Umjetna inteligencija je već sad na razini kao programeri najviše razine pa se postavlja logično pitanje o tome hoće li kroz idućih pet godina potpuno izostati potreba za ljudima koji se bave tim poslom.

Tako nešto potpuno je logično jer kad vidimo što se događa već u ovim trenucima, jasno je da samo može biti bolje - u smislu mogućnosti koje ima umjetna inteligencija. Primjerice, već sad ChatGPT može proći Googleov test za programere visoke razine. Uz to, GitHub navodi da je 46 posto koda u svim programskim jezicima načinjeno uz korištenje Copilota.

Nije ni to sve, DeepMindov AlphaCode AI pokazao je bolje rezultate u programiranju od ljudi. Nadmetao se s 5000 stručnjaka i bio bolji od njih 45 posto.

I sve to kroz prvih šest mjeseci, koliko postoji ChatGPT. Možemo samo zamisliti što će se sve dogoditi kroz godinu, dvije ili tri... Jer, svaki napredak koji umjetna inteligencija zabilježi samo ubrzava sljedeći.

Pozitivan pogled na ovu situaciju je da će umjetna inteligencija omogućiti svima postati programerima, umjesto da će eliminirati sve programere. Istina, u poslovnom će se smislu sve podosta promijeniti jer će se na ovaj način otkloniti potreba za angažiranjem programera, no općenito bi umjetna inteligencija trebala biti na usluzi.

Primjerice, liječnici ili odvjetnici više neće trebati programere za osnovne stvari već će svoje želje, viđenja i organiziranje posla pojasniti umjetnoj inteligenciji, a ona će obaviti sve ostalo. Samim time, dolazimo do negativnog pogleda na situaciju...

Ako će čak i laici moći dobiti što žele kroz umjetnu inteligenciju, jasno je da programeri na taj način gube dio posla koji imaju u ovom trenutku, a potencijalno gube sve što imaju u ovom trenutku. No, postoji nit za koju se svi mogu uloviti.

Iako će i laici baratati programskim jezicima uz pomoć umjetne inteligencije, potreba za poznavanjem nekog od tih jezika će ostati. Jer, oni koji znaju razmišljati kao računala, imat će prednost pred ostalima. Brže će znati doći do cilja, brže će znati što uopće žele i kako žele, a to je u budućnosti pred nama izrazito bitno.