Google Sheets uvodi preporuke formula

Google Sheets uvodi preporuke formula

Proračunski tablice kao Microsoft Excel i Google Sheets mogu biti iznimno moćni alati ako se njima zna baratati, a to uzima vrijeme i u Googleu su tog detalja itekako svjesni pa su korisnicima odlučili dodatno olakšati baratanje.

Naime, Sheets je dobio dvije mogućnosti koje itekako štede vrijeme, posebno kad se radi na ozbiljnim projektima, koji zahtijevaju podosta upisivanja u tablice. Riječ je o Smart Fill, koji uvelike podsjeća na Smart Compose iz Gmaila i Docsa. Dakle, poanta je da kad Smart Fill uvidi uzorak, kopira ga.

Primjerice, imate tablicu u kojoj unosite podatke klijenata i morate svakog pozdraviti imenom. Kad prvog pozdravite s "Pozdrav, Ivane", Smart Fill će u svakom sljedećem redu automatski ubaciti taj pozdrav, ali i ime osobe koje je navedeno u prvoj kolumni tog retka. Time se može obaviti poveći dio podosta zamornog posla, ali i dugotrajnog.

Zanimljivost je da Smart Fill nikad ne ispunjava tablicu sam već nudi "formulu" po kojoj to "planira" učiniti, što znači da korisnik sam odobrava automatsko popunjavanje ili ne. Naravno, to daje mogućnost editiranja "formule" na željeni način pa konačni rezultat tako može ispasti bolji.

Što se tiče drugog noviteta u Sheets, to je Smart Cleanup. Kao što ime sugerira, on "čisti", ali tako što detektira identične redove, nepravilnosti i općenito greške pa sugerira ukloniti ih. Ljudsko oko često ne vidi greške koje su ispred njega, posebno kad se dugo i mukotrpno radi s tablicama te mnoštvom podataka. Upravo u tom slučaju Smart Cleanup dolazi kao spasitelj situacije i također nudi sugestiju, ne čini ništa unutar tablica bez odobrenja korisnika.

Nije ovo prvi put da se Google odlučio svoje mogućnosti strojnog učenja uvrstiti u Sheets, ali uvijek je zadovoljstvo kad se napravi novi korak naprijed i olakša posao korisnicima...

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.