Google Sheets uvodi preporuke formula

Google Sheets uvodi preporuke formula

Proračunski tablice kao Microsoft Excel i Google Sheets mogu biti iznimno moćni alati ako se njima zna baratati, a to uzima vrijeme i u Googleu su tog detalja itekako svjesni pa su korisnicima odlučili dodatno olakšati baratanje.

Naime, Sheets je dobio dvije mogućnosti koje itekako štede vrijeme, posebno kad se radi na ozbiljnim projektima, koji zahtijevaju podosta upisivanja u tablice. Riječ je o Smart Fill, koji uvelike podsjeća na Smart Compose iz Gmaila i Docsa. Dakle, poanta je da kad Smart Fill uvidi uzorak, kopira ga.

Primjerice, imate tablicu u kojoj unosite podatke klijenata i morate svakog pozdraviti imenom. Kad prvog pozdravite s "Pozdrav, Ivane", Smart Fill će u svakom sljedećem redu automatski ubaciti taj pozdrav, ali i ime osobe koje je navedeno u prvoj kolumni tog retka. Time se može obaviti poveći dio podosta zamornog posla, ali i dugotrajnog.

Zanimljivost je da Smart Fill nikad ne ispunjava tablicu sam već nudi "formulu" po kojoj to "planira" učiniti, što znači da korisnik sam odobrava automatsko popunjavanje ili ne. Naravno, to daje mogućnost editiranja "formule" na željeni način pa konačni rezultat tako može ispasti bolji.

Što se tiče drugog noviteta u Sheets, to je Smart Cleanup. Kao što ime sugerira, on "čisti", ali tako što detektira identične redove, nepravilnosti i općenito greške pa sugerira ukloniti ih. Ljudsko oko često ne vidi greške koje su ispred njega, posebno kad se dugo i mukotrpno radi s tablicama te mnoštvom podataka. Upravo u tom slučaju Smart Cleanup dolazi kao spasitelj situacije i također nudi sugestiju, ne čini ništa unutar tablica bez odobrenja korisnika.

Nije ovo prvi put da se Google odlučio svoje mogućnosti strojnog učenja uvrstiti u Sheets, ali uvijek je zadovoljstvo kad se napravi novi korak naprijed i olakša posao korisnicima...