Novo veliko preuzimanje

Google kupuje Photomath, ugovor sklopljen još u svibnju prošle godine

Google kupuje Photomath, ugovor sklopljen još u svibnju prošle godine

Regulatori u Europskoj uniji odredili su rok 28. ožujka za svoju odluku o Alphabetovoj odnosno Googleovoj akviziciji Photomatha. Sada se čeka analiza i odobrenje regulatora bez kojeg ovo preuzimanje neće biti moguće. Prema nekim procjenama analitičara vrijednost Photomatha mogla bi biti veća od 133 milijuna eura (milijardu kuna) te time veća i od vrijednosti preuzimanja Nanobita. 

Podaci govore kako je Photomath j najpopularnija hrvatska mobilna aplikacij koja je dosegla više od 250 milijuna skidanja, a nastala je kao spin-off iz tvrtke Microblink.

"Možemo potvrditi da smo sklopili sporazum o kupnji PhotoMatha u svibnju 2022., u skladu s regulatornim pregledom", rekao je glasnogovornik Googlea.

"Photomathova tehnologija pomoći će Googleu da poboljša svoju sposobnost pružanja boljih iskustava u matematiku studentima, pomažući u izgradnji Googleove ponude za pomoć u domaćim zadaćama za korisnike“, tvrde u Googleu.

Photomath's App koristi kameru kako bi prepoznao i objasnio matematičke probleme. Uz osnivače tvrtke među kojima je i Damir Sabol tu su još i fondovi Menlo Ventures, LearnCapital, Goodwater Capital, GSV Ventures i Cherubic.

Podsjetimo, dosad je u Photomath ukupno uloženo 29 milijuna dolara od čega je zadnja od investicija od prije dvije godine u visini 23 milijuna koju je vodio Menlo Ventures.