SIGURNOST NA PRVOM MJESTU

Globalni SMS autentifikacijski promet sljedeće će godine rasti samo 4 posto

Globalni SMS autentifikacijski promet sljedeće će godine rasti samo 4 posto
Depositphotos

Brzo rastuće cijene poslovanja s SMS-om i nove prijevarne taktike umanjit će potražnju poduzeća za autentifikacijom temeljenom na SMS-u, navodi Juniper Research. Kao takvi, operateri će doživjeti rast prometa od samo 4% u 2024., u usporedbi s prosječnim godišnjim rastom od 10% u prethodnih pet godina.

Porast AIT-a (umjetno napuhanog prometa), gdje poduzeća plaćaju SMS autentifikacijski promet za korisnike koji ne postoje, bit će ključni pokretač rasta cijena SMS-a. To navodi poduzeća da istražuju alternativne tehnologije autentifikacije, kao što su jednokratne lozinke preko OTT aplikacija za razmjenu poruka i flash poziva.

Preko 50% SMS prometa moći će se pripisati slučajevima korištenja autentifikacije u 2024. Kako bi se borili protiv usporavanja rasta SMS prometa, operateri moraju promicati API-je za autentifikaciju kao što su Number Verify i SilentAuth, kako bi zadržali potražnju za uslugama autentifikacije unutar okruženja koje kontrolira operater. Ako operateri ne mogu smanjiti cijene i prijevare na svojim mrežama za razmjenu poruka, riskiraju gubitak vitalnog autentifikacijskog prometa i prihoda drugim kanalima.

GSMA Open Gateway, pokrenut ove godine, omogućit će operaterima da brzo razviju i uvedu rješenja za autentifikaciju temeljena na API-ju, eliminirajući potrebu za autentifikacijom korisnika i umjesto toga tiho autentifikaciju na SIM razini. Ovo će pružiti nesmetano iskustvo za mobilne korisnike, a istovremeno zadržati korištenje telekomunikacijskih mreža.

“S visokim cijenama i nepouzdanim terminiranjem SMS-a, poduzeća počinju gubiti vjeru u autentifikaciju putem SMS-a. API-ji operatera nude priliku operaterima da osiguraju da autentifikacija ostane na mrežama operatera,” komentirala je autorica istraživanja Rosie O’Connor.