PRITISAK KRIZE

Globalni prihodi od poluvodiča pali su 8,8 posto u 2023

Globalni prihodi od poluvodiča pali su 8,8 posto u 2023
Depositphotos

Prihod globalne industrije poluvodiča pao je 8,8 posto u 2023. zbog usporavanja potrošnje poduzeća i potrošača, prema Counterpoint Researchu. Osim toga, ukupna ljestvica prihoda od poluvodiča za 2023. doživjela je velike promjene u odnosu na 2022.

Intel je preuzeo prvo mjesto od Samsunga jer je potonji dosta patio od pada sektora memorije, kao i od slabog poslovanja sa pametnim telefonima. AI je pružio pozitivne vijesti industriji poluvodiča, pojavivši se kao ključni pokretač sadržaja i prihoda, posebno u drugoj polovici godine. Čini se da je NVIDIA najveći dobitnik, a slijedi je AMD. Obje će u nadolazećim godinama razvijati svoje poslovanje vezano uz umjetnu inteligenciju.

Counterpoint Research vjeruje da je 2023. bila godina za poluvodičke tvrtke u kojima su trebale fino prilagoditi svoje strategije/izglede i upravljati prilagodbama zaliha kako bi se pripremile za nadolazeći procvat umjetne inteligencije. Samo 6 od 20 najboljih svjetskih dobavljača poluvodiča prijavilo je rast prihoda na godišnjoj razini. Konkretno, sektor memorije doživio je snažne probleme i pao je za 43 posto u pogledu prihoda u 2023. Prvih 20 svjetskih dobavljača poluvodiča doprinijelo je 71 posto tržišta, što je pad sa 76 posto u 2022. i pokazuje pad prihoda od 14 posto.

Intel je ponovno preuzeo svoje prvo mjesto na ljestvici prihoda od poluvodiča u 2023., iako je izvijestio o padu prihoda od 16 posto uglavnom zbog dvoznamenkastog pada isporuke u segmentu računala i poslužitelja. Samsung je također bio pod velikim utjecajem usporavanja tržišta memorije u segmentima DRAM-a i NAND-a, izvijestivši o padu prihoda od 38 posto. Tržište memorije uglavnom je pogođeno slabom potražnjom u segmentima računala, poslužitelja i pametnih telefona, kao i prekomjernom ponudom i viškom zaliha na cijelom tržištu. SK Hynix i Micron, druga dva glavna igrača na tržištu memorije, također su izvijestili o velikom padu svojih prihoda od 33 posto odnosno 36 posto.

NVIDIA je bila u središtu pozornosti 2023. zahvaljujući ubrzanju implementacije umjetne inteligencije. Tvrtka će nastaviti predvoditi rast industrije poluvodiča zbog svog visokog tržišnog udjela GPU-ova opće namjene koji se koriste u AI/računalstvu visokih performansi. NVIDIA je zabilježila rast prihoda od 86 posto u 2023. i zauzela treće mjesto u smislu prihoda, svoju prvu poziciju među prvih pet.

“Općenito, vjerujemo da će umjetna inteligencija (AI poslužitelj, AI PC, AI pametni telefon, itd.) i dalje biti glavni pokretač organskog rasta u industriji poluvodiča u 2024., praćen oporavkom sektora memorije zbog normalizacije situacije prekomjerne ponude i potražnje oporavak. Automobilski sektor mogao bi biti još jedan pokretač tržišta zbog rasta sadržaja, koji je već bio ključni pokretač prihoda za Infineon i STMicroelectronics u 2023.,” rekao je William Li, viši analitičar u Counterpoint Research.

Budući da smo na kraju ciklusa korekcije zaliha i da je podrška od strane potražnje klijenata relativno solidna, ograničenja ponude vjerojatno će biti ključne varijante na koje treba obratiti pozornost. Tijekom posljednjeg tromjesečnog izvještaja o prihodima, najveći svjetski igrač u ljevaonici, TSMC, zadržao je svoj solidan plan proširenja kapaciteta za 2024. Tvrtka ima optimističan pogled na svoju stopu iskorištenosti u nadolazećim kvartalima, što također potvrđuje prognozu velike potražnje tijekom cijele godine.