Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u 2021. će stići doseći 123 milijarde dolara

Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u 2021. će stići doseći 123 milijarde dolara
DepositPhotos

Globalna potrošnja na pametna rješenja za domove u ovoj će godini stići do 123 milijarde američkih dolara, navodi Strategy Analytics. Osjetan je to oporavak u odnosu na prošlu godinu, kad je zbog pandemije koronavirusa potrošnja bila na nešto niže od stotinu milijardi dolara.

Ipak, s polaganim zaustavljanjem pandemije, potrošači koji su imali u planu postaviti pametna rješenja za domove, to su učinili s godinom zakašnjenja. Zajedno s onima koji su to ionako mislili napraviti u ovoj godini.

Ukupno, oko 30 milijuna domova diljem svijeta kupilo je neko od uređaja koji se tiču pametnih domova. Samim time, potrošnja je "podebljana" i proizvođači su zapravo uspjeli nadoknaditi manjak stvoren u 2020.

Također, raduje činjenica da će tržište nastaviti s rastom i narednih godina pa se tako prognozira da u 2025. potrošnja "dogura" do 173 milijarde dolara. Navodi se i da bi tad oko 20 posto kućanstava diljem svijeta trebalo imati barem jedan uređaj za pametni dom. U ovoj godini bi ih trebalo biti 15 posto.

Sjeverna Amerika najveće je tržište i čini 40 posto udjela po pitanju potrošnje na rješenja za pametne domove. Azijsko-pacifička regija je na 29 posto, a Zapadna Europa na 18 posto.

Sigurnosna rješenja su ono što potrošači traže u najvećoj mjeri i potiču rast u Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadnoj Europi. Konkretnije, nadzorne pametne kamere i pametne žarulje na prvom su mjestu po pitanju sigurnosnih rješenja za pametne domove.

Ujedno, veliki poticaj za tržište jest kontinuirani pad cijena, što potrošačima koji prije nisu razmišljali o ovim rješenjima, daje motivaciju okrenuti se nekom od njih. Tako nešto očekivalo se i prije nekoliko godina, ali tijekom prošle godine nije bilo jasno u kojem će smjeru ići tržište i kojom brzinom bi moglo doći do rasta. Na kraju, sve je nekako došlo na svoje.