ŠTO NAS ČEKA OVE GODINE

Glavni tehnološki trendovi za države za 2024.

Gartner predviđa da će se do 2028. višeagentna umjetna inteligencija u otkrivanju prijetnji i odgovoru na incidente povećati s 5 posto na 70 posto implementacija umjetne inteligencije kako bi se povećalo, a ne zamijenilo osoblje.

Glavni tehnološki trendovi za države za 2024.
Depositphotos

Gartner je identificirao pet najvažnijih trendova u za države za 2024. koji mogu voditi čelnike javnog sektora da isporuče bolje, brže i sve isplativije usluge građanima. “Eskaliranje globalnih previranja, stalne cyber prijetnje i usvajanje umjetne inteligencije stavljaju sve veći pritisak na vlade da ispune zahtjeve građana brže i kreativnije nego ikad prije”, rekao je Todd Kimbriel, potpredsjednik analitičara u Gartneru.

“Državni CIO-ovi moraju pronaći nove načine da zadovolje zahtjeve građana za modernim, dostupnim i otpornim uslugama, fokusirajući se na održivu i skalabilnu tehnologiju,” dodao je Kimbriel. Državni CIO-ovi trebali bi razmotriti utjecaj sljedećih tehnoloških trendova na svoje organizacije i primijeniti uvide kako bi opravdali ulaganja u poboljšanje poslovnih sposobnosti, postizanje prioriteta vodstva i stvaranje vladine organizacije spremnije za budućnost.

Prilagodljiva sigurnost

Gartner predviđa da će se do 2028. višeagentna umjetna inteligencija u otkrivanju prijetnji i odgovoru na incidente povećati s 5 posto na 70 posto implementacija umjetne inteligencije kako bi se povećalo, a ne zamijenilo osoblje. AI stvara nove prilagodbe i zahtjeve za kibernetičku sigurnost, što predstavlja nove mogućnosti za vladine CIO-ove. Prilagodljivi sigurnosni model spaja i kontinuirano prilagođava alate, tehnike i talente kibernetičke sigurnosti promjenjivom krajoliku prijetnji. “Državni CIO-ovi i čelnici moraju nadvladati sve dugotrajne otpore prema usvajanju prilagodljive sigurnosti povezujući njezinu vrijednost sa širim organizacijskim ciljevima, kao što su digitalna inovacija i transformacija, ciljevi nacionalne sigurnosti i operativna otpornost”, rekao je Kimbriel.

Ekosustavi digitalnog identiteta

Digitalni identitet u vladi širi se na veće ekosustave koji uključuju autentifikaciju korisnika, jedinstvene identifikatore građana ili organizacija i provjeru vjerodajnica, kao što su novčanici za identitet temeljeni na pametnim telefonima. Gartner predviđa da će najmanje 500 milijuna korisnika pametnih telefona redovito iznositi provjerljive tvrdnje koristeći novčanik za digitalni identitet izgrađen na tehnologiji distribuirane knjige do 2026. Prema Gartneru, vladini CIO-ovi mogu ojačati svoju strategiju digitalnog identiteta gradnjom na slučajevima korištenja i partnerstvima koja izlaze iz tradicionalnih sektorskih silosa za dodavanje veće vrijednosti građanima, vladi i tvrtkama. Imaju priliku oblikovati te ekosustave u nastajanju potvrđujući ulogu vlade kao potencijalnog saveznika, pomagača i regulatora digitalnog identiteta.

AI za inteligenciju odlučivanja

Gartner predviđa da će više od 70 posto vladinih agencija koristiti umjetnu inteligenciju za poboljšanje ljudskog administrativnog odlučivanja do 2026. Strojno učenje, analitika i generativna umjetna inteligencija sazrijet će tijekom sljedeće dvije godine i spojiti se u paket alata koji će podržati poboljšane državne usluge dostava. "Ovi će alati morati biti podvrgnuti pažljivom upravljanju, stoga je važno da vladini CIO-ovi pokreću usvajanje umjetne inteligencije i politike upravljanja u cijeloj organizaciji", rekao je Kimbriel. "Moraju razviti strategiju koja uključuje ove politike s fokusom na željene rezultate, a zatim zauzeti kontinuirani pristup osiguranja kako bi osigurali da se one održavaju nakon implementacije."

Agilnost digitalne platforme

Vladine organizacije sve više prihvaćaju rješenja temeljena na platformama, kao što su industrijski oblak i platforme aplikacija s niskim kodom. To im omogućuje brzu implementaciju poslovnih mogućnosti za rješavanje rizika pružanja usluga koje predstavljaju zastarjeli sustavi te jednostavno prilagođavanje i skaliranje prema zahtjevima usluga građana. Mogućnosti izvorne u oblaku u ovim platformskim rješenjima pružaju veću kontrolu troškova i brže vrijeme za postizanje vrijednosti. Platformska rješenja temeljena na oblaku otvorit će nove mogućnosti za inovacije i transformaciju poslovnih procesa u državnim organizacijama. Gartner preporuča državnim CIO-ovima da provedu multicloud strategiju kako bi maksimalno povećali te mogućnosti i ublažili složenost inkrementalne modernizacije višestrukih sustava.

Programsko upravljanje podacima

Vladini čelnici zahtijevaju veću upotrebu podataka za donošenje odluka i planiranje. Programsko upravljanje podacima sustavan je i skalabilan pristup koji omogućuje korištenje podatkovne imovine u cijelom poduzeću, a koji se unaprjeđuje platformama za automatizaciju i njihovom sposobnošću da ugrade mogućnosti umjetne inteligencije. Prema Gartneru, više od 60 posto vladinih organizacija dat će prioritet ulaganju u automatizaciju poslovnih procesa do 2026., što je porast u odnosu na 35 posto u 2022. „Podaci ostaju temelj donošenja odluka u vladi, a rastuća proliferacija umjetne inteligencije ponovno naglašava potreba da državni CIO-ovi poboljšaju kvalitetu i učinkovitost podataka na razini poboljšanja pravila i struktura koje njima upravljaju,” rekao je Kimbriel.