ISPRED VREMENA

Formatiranje diska u WIndowsima trebalo je biti privremeno, ali opstalo je 30 godina

Formatiranje diska u WIndowsima trebalo je biti privremeno, ali opstalo je 30 godina
Depositphotos

Ime Dave Plummer možda nije naširoko poznato, no riječ je o kreatoru mnogih dijelova Windowsa koje poznajemo posljednjih tri ili više desetljeća.

Primjerice, njegova kreacija je sučelje za formatiranje diskova. Koliko je korisna i bila ispred vremena potvrđuje činjenica da se nije mijenjalo tridesetak godina.

Osim formatiranja, prvotno načinjenog za Windows NT, Plummer se na Twitteru prisjetio i kako je kreirao Task Manager, kako je implementirao Zip datoteku

Plummer se na Twitteru prisjetio svog rada na stvaranju dijaloškog okvira za opciju formata u Windows NT-u, ali ovo nije prvi put da se prisjeća svojih ranijih postignuća, a iz toga smo doznali da je kreirao Task Manager i implementirao podršku za Zip datoteke u Windowsu. Iste te 1994., Plummer i ostatak njegova tima radio je i na prijenosu koda za grafičko korisničko sučelje Windows 95 na još neobjavljeni Windows NT 4.0.

Prisjeća se da je bio "kišni četvrtak ujutro", kada je zgrabio olovku i papir kako bi zapisao sve stvari koje bi NT-ova opcija formata trebala imati. Nakon toga je uslijedilo brzo kodiranje i namještanje grubog korisničkog sučelja za koje se očekivalo da će biti samo privremeno rješenje.

Međutim, to "privremeno" se pretvorilo u 30 godina. Jer, ako se pogleda okvir za formatiranje u Windows 11, potpuno je isti kao i tada. Čak i nedostatak dosljedne upotrebe dvotočaka u naslovima polja još uvijek postoji. I sve još uvijek radi savršeno dobro, no nije ni najmanje lijepo u estetskom smislu.

Zanimljiv je detalj priče i kako su tada volumeni hard diska bili ograničeni na najviše 32GB.

"Morao sam odlučiti koliki bi "cluster slack" bilo prevelik i to je završilo ograničavanjem veličine formata FAT volumena na 32GB. To je ograničenje također bilo proizvoljan izbor tog jutra. I onaj koji je zaglavio s nama kao trajna nuspojava", prepričao je Plummer.

Retrospektiva je prekrasna stvar, pogotovo kada se radi o donošenju jednostavnih odluka u monstruozno velikim softverskim projektima, ali mislim da ne možemo biti preoštri prema Plummeru.

Bez ljudi kao on, mnoge stvari bi bile neizvedive. I dok je Windows prošao kroz neke prilično značajne promjene tijekom godina, još uvijek koristimo dizajn za nešto staro kao Google, Java ili USB priključak.