Facebook ozbiljno razmatra suradnju s BlackBerryjem

Facebook ozbiljno razmatra suradnju s BlackBerryjem

Stavimo za sada na stranu činjenicu kako Facebook (još uvijek) nije “zavladao“ svijetom brendirajući vlastiti smartphone uređaj. I stavimo na stranu da, sve ono što je ostalo od BlackBerryjeve korisničke baze, u velikoj mjeri je temeljeno na poslovnim korisnicima koji cijene dodatnu razinu sigurnosti ove platforme.

To svakako nije ona vrsta ljudi koja bi prihvatila ideju BlackBerryja izgrađenu na temelju jednostavnih statusa na zidu i dijeljenja fotografija. Ipak, predstavnici Facebooka i BlackBerryja sastali su se u Kaliforniji protekloga tjedna ne bi li razmotrili uvjete o mogućoj suradnji.

Facebook zasigurno ima dovoljno sredstava koje bi bio voljan izdvojiti za traženu cijenu BlackBerryja, a trenutno se radi o preko 4 milijarde dolara. Uzmimo u obzir kako je Facebookova budućnost vrlo povezana s mobilnim svijetom.

Ovdje Facebookovci broje preko 800 milijuna korisnika, te im ono donosi 41 posto svih svojih prihoda od oglasa. Ukoliko bi imali svoju vlastitu mobilnu platformu, to bi im, dakako, garantiralo mogućnost Facebookove samopromocije za koje su Google, Apple ili Microsoft odlučili da ne žele isticati na svojim uređajima.

Barem u Nokiji. Microsoft će dobiti tvrtku koja je doživjela porast u prodaji u svom posljednjem kvartalu, dok se Google i dalje muči svojim ulaganjima u Motorolu. Za 4 milijarde dolara,

Facebook bi dobio Z10 i tvrtku koja je na gubitku za milijardu dolara po kvartalu, a da ne spominjemo i mogući rizik u gubitku obožavatelja među Android, iOS i Windows Phone proizvođačima. Sve ovo zvuči poput nečega što se Zuckerbergu nikako ne bi svidjelo.