DOBRA GODINA

Europsko tržište BDA softvera nastavlja rasti

Europsko tržište BDA softvera nastavlja rasti
Depositphotos

Očekuje se da će europsko tržište softvera za velike podatke i analitiku (BDA) zabilježiti dvoznamenkasti rast tijekom prve polovice 2024., unatoč makroekonomskim i geopolitičkim poremećajima, navodi IDC. Među prvih 5 tvrtki na europskom tržištu velikih podataka i softvera za analizu, Microsoft, Amazon i Salesforce prerasli su tržišni prosjek i povećali svoje tržišne udjele. Iako nisu među 5 najvećih dobavljača na BDA tržištu, Google i Snowflake također su zabilježili izvanredan međugodišnji rast.

Potreba za automatizacijom procesa i podrškom za donošenje odluka temeljenih na podacima i dalje potiče potražnju za velikim podacima i analitičkim rješenjima. IDC predviđa da će europsko tržište BDA softvera ostvariti ukupnu godišnju stopu rasta (CAGR) od 19,80 posto u razdoblju od 2023. do 2027. godine. Očekuje se da će više od polovice (55,6 posto) tržišta biti implementirano u javnom oblaku 2023., a taj će se postotak povećati s CAGR-om od 27,8 posto do 2027., u usporedbi s CAGR-om od 6,7 posto za lokalne/druge metode implementacije softvera .

Softverske platforme umjetne inteligencije ostaju jedno od najbrže rastućih tržišta, ruku pod ruku s alatima za analizu sadržaja i sustavima pretraživanja. "Iako je generativna AI tehnologija trenutačno primarno usmjerena na nestrukturirane podatke (tekst, slike, video), najavljene su i proizvode povezane s BDA", kaže Veronika Paál, viša istraživačka analitičarka u IDC-u. "Tvrtke su počele istraživati korištenje slučajevima u kojima mogu iskoristiti ovu tehnologiju, a postoji veliki potencijal. U međuvremenu, klasične AI/ML značajke nastavit će poticati rast BDA softvera, a potražnja za skladištima podataka i podatkovnim jezerima također raste.”

Međutim, nepovoljni tržišni uvjeti utječu na potrošnju. Najveći kočničar rasta i dalje je inflacija i sveukupno usporavanje gospodarstva, a mnoge su tvrtke uvele nove mjere kontrole troškova i smanjile proračune za IT investicije. Neka tržišta mogu očekivati cjenovni pritisak, što će dodatno kočiti rast.