SVE JE U OBLAKU

Europske tvrtke odbacile EU prijedlog sigurnosti u oblaku

Europske tvrtke odbacile EU prijedlog sigurnosti u oblaku
depositphotos

Nekoliko europskih tvrtki osudilo je prijedlog vlasti da se izostave zahtjevi za suverenitetom podataka iz nadolazeće sheme sigurnosne certifikacije u oblaku. Kompanije koje su potpisale pismo uključuju Orange, Telecom Italia, Capgemini, Airbus, EDF i Deutsche Telekom.

Novinska agencija Reuters objavila je sadržaj pisma koje je potpisalo 18 tvrtki u kojem se kritikuje potez političara EU da ukinu zahtjeve oko pohrane i obrade podataka u najnovijem nacrtu sheme ocjenjivanja kibernetičke sigurnosti za usluge u oblaku. Poziva političare iz država članica da odbace najnoviji prijedlog, o kojem će se raspravljati na sastanku sljedeći tjedan.

Shema certificiranja postavljena je kao dobrovoljna, ali je namijenjena da vodi tijela u državama članicama pri donošenju odluka o dobavljačima. Već nekoliko godina prolazi kroz regulatorni proces u EU. U pismu, tvrtke tvrde da je zahtjev oko suvereniteta podataka sadržan u ranoj verziji plana bio potreban kako bi se ublažio rizik od nezakonitog pristupa podacima, navodeći strah da bi prekomorske vlade mogle pristupiti informacijama o europskim građanima.

Mjera podjele koja je ukinuta u najnovijem prijedlogu zahtijevala bi od tvrtki sa sjedištem izvan EU-a da uspostave lokalno zajedničko ulaganje ili da koriste treću stranu sa sjedištem u državi članici za pohranjivanje i obradu podataka kako bi postigla najvišu ocjenu. U pismu je grupa također tvrdila da bi izostavljanje zahtjeva za suverenitet potkopalo održivost komercijalnih proizvoda ili onih koje razvijaju europski igrači kako bi riješili problem.