UMJETNA INTELIGENCIJA

Europska komisija otkriva poteze na GenAI-ju

Europska komisija otkriva poteze na GenAI-ju
Depositphotos

Europska komisija otkrila je nekoliko poteza za procjenu konkurencije na tržištima generativne umjetne inteligencije i takozvanog vrednovanja virtualnih svjetova. Procjena se temeljila na tome može li se Microsoftovo ulaganje u OpenA preispitati prema regulativi o spajanju.

Osim početnog pogleda na Microsoftov odnos, regulator je označio da procjenjuje sporazume koje su sklopile velike digitalne tvrtke i generativni igrači AI-a, te posredni učinak na cjelokupno tržište. Vijest o njezinom interesu za poslove u sektoru otkrivena je dok je pokrenuo par početnih konzultacija, jedno koje pokriva tržište generativne umjetne inteligencije, a drugo razmatra razinu konkurencije u vezi s virtualnim svjetovima.

U svom pozivu za mišljenja o ta dva, zatražio je od zainteresiranih strana da podijele svoja iskustva o konkurenciji u trenutnim segmentima, preprekama ulasku i potencijalnoj ulozi zakona koji napreduju. Rok za dostavu radova je 11. ožujka. Temeljno je da ta nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu razvoju poduzeća i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda.

EVP zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager rekla je da je, budući da se ta dva područja brzo razvijaju, ključno da ova nova tržišta ostanu konkurentna i da ništa ne stoji na putu rastu poslovanja i pružanju najboljih i najinovativnijih proizvoda potrošačima. Pozivamo tvrtke i stručnjake da nam govore o bilo kakvim problemima tržišnog natjecanja koje bi mogli primijetiti u tim industrijama, dok također pažljivo pratimo partnerstva s umjetnom inteligencijom kako bismo osigurali da neopravdano ne narušavaju dinamiku tržišta,” dodala je.

Najava EK-a o provjeri bi li Microsoftovo otvoreno ulaganje moglo potpasti pod njezinu uredbu o spajanju dolazi mjesec dana nakon što su slične poteze pokrenule Velika Britanija i, navodno, SAD. Iako su njezini posljednji potezi usredotočeni na konkurenciju u tom segmentu, Europska unija je također u procesu pokušaja izrade zakona koji reguliraju korištenje umjetne inteligencije. Međutim, njezino zanimanje za sektor nije prošlo bez strepnje, a industrijska grupa DigitalEurope upozorava na opasnosti pretjerane regulacije u novonastalom sektoru.