VELIKI PROBLEMI

Europa traži tehnološka rješenja za rješavanje problema s nedostatkom talenata

Europa traži tehnološka rješenja za rješavanje problema s nedostatkom talenata
Depositphotos

Aplikacije za upravljanje resursima poduzeća (ERM) zabilježit će godišnju stopu rasta (CAGR) od 10 posto u Europi između 2023. i 2027., prema IDC-u. ERM se odnosi na aplikacije dizajnirane za automatizaciju i optimizaciju poslovnih procesa povezanih s resursima potrebnim za postizanje poslovnih ili organizacijskih ciljeva. Najbrže rastući segment ovog tržišta bit će aplikacije za upravljanje ljudskim kapitalom (HCM), s očekivanim CAGR-om od 13,5 posto za isto predviđeno razdoblje.

Europsko tržište HCM-a poraslo je 17,6 posto na godišnjoj razini u 2022., a taj se zamah nastavio iu 2023., s rastom u prvih šest mjeseci godine koji je dosegnuo 17 posto. Europske organizacije bore se sa stalnim nedostatkom talenata i sve više traže tehnološka rješenja za pojednostavljenje prikupljanja talenata, njegovanje iskustva zaposlenika i utjecaj na procese upravljanja.

Dok su druga područja internih poslovnih procesa, poput financija, ugovora i objekata digitalizirana tijekom proteklih godina, upravljanje ljudima ima skriveni potencijal za budući rast. Odjeli ljudskih resursa (HR) trenutno posjeduju ili će uskoro dobiti vrijedan rezervoar podataka kao rezultat digitalizacije procesa ljudskih resursa. Međutim, puni potencijal ovih podataka ostaje uglavnom neiskorišten zbog nedovoljnih analitičkih mogućnosti i upotrebe zastarjelih sustava.

“Kako bi se uspješno razvile u entitete vođene podacima, jedinice ljudskih resursa trebaju usvojiti tehnologiju koja olakšava stratešku upotrebu podataka. Prihvaćanje pristupa usmjerenog na podatke poboljšat će ulogu HR-a i pretvoriti ga iz funkcije podrške u strateškog partnera unutar poduzeća,” kaže Tomas Doktor, voditelj istraživanja IDC-a European Software Data & Analytics.