Europa kreće u utrku na području super računala s novim računalom Leonardo

Europa kreće u utrku na području super računala s novim računalom Leonardo
DepositPhotos

Europska komisija zajedno s Europskim zajedničkim poduzećem za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU), talijanskim Ministarstvom sveučilišta i istraživanja te konzorcijem CINECA otvorila je najnovije europsko superračunalo. LEONARDO se nalazi u Bologna Technopoleu u Italiji.

To je superračunalni sustav svjetske klase, razvijen i sastavljen u Europi. Kada bude u potpunosti operativan, imat će računalnu snagu od gotovo 250 petaflopsa (250 milijuna milijardi kalkulacija u sekundi). LEONARDO je trenutno postavljen kao četvrto najsnažnije superračunalo na svijetu. Riječ je o zajedničkom ulaganju od 120 milijuna eura, od čega polovica dolazi od EK, a druga polovica od talijanskog Ministarstva sveučilišta i istraživanja i konzorcija CINECA koji se sastoji od još pet zemalja sudionica EuroHPC-a (Austrija, Grčka, Mađarska, Slovačka i Slovenija).

LEONARDO je drugo od europskih pre-exascale superračunala koje je pušteno u rad, nakon LUMI-ja u Kajaaniju, Finska. Kombinira najsuvremenije računalne komponente visokih performansi i korištenje AI za izvođenje vrlo složenih zadataka. Kao takav, omogućit će neviđena istraživanja raka i otkrića lijekova, razumijevanje funkcioniranja ljudskog mozga, otkrivanje tehnologija čiste energije, preciznije modeliranje klime, kao i pomoć u predviđanju i praćenju prirodnih katastrofa i pandemija.

Sustav je usmjeren na ekološku održivost i opremljen je alatima koji omogućuju dinamičku prilagodbu potrošnje energije, čime se osigurava pametna i optimalna ravnoteža između uštede energije i performansi. Štoviše, koristi sustav vodenog hlađenja za povećanu energetsku učinkovitost. Računalne usluge koje pruža CINECA s LEONARDOM bit će dodatno poboljšane integracijom kvantnog računala, budući da je CINECA također odabrana kao hosting entitet za jedno od prvih kvantnih računala izgrađenih u Europi.

Implementacija europske računalne i podatkovne infrastrukture svjetske klase nastavlja se trenutnom instalacijom superračunala Deucalion petascale u Portugalu i trećeg europskog superračunala MareNostrum 5 prije exascalea u Španjolskoj. Nadalje, EuroHPC JU već je najavio nova mjesta za superračunala u lipnju 2022., a jedno od njih će biti prvo europsko exascale superračunalo: JUPITER, koje će biti smješteno u Jülich Supercomputing Centru u Njemačkoj.

U listopadu 2022. EuroHPC JU također je najavio šest lokacija za smještaj kvantnih računala, koja će biti integrirana s postojećim superračunalima. Osim toga, očekuje se da će 2023. godine biti objavljen poziv za drugo europsko superračunalo u exascale veličini, kao i postavljanje dodatnih superračunala i kvantnih računala 2023. godine i nakon toga.