KREĆE BORBA

EK cilja na Apple, Google i Metu u istrazi kršenja DMA

EK cilja na Apple, Google i Metu u istrazi kršenja DMA
Depositphotos

Europska komisija istražuje Apple, Alphabet i Metu zbog navodnih nepoštenih tržišnih praksi. Europska komisija izrazila je zabrinutost da tri tehnološka diva nisu ispunila njezin Zakon o digitalnim tržištima (DMA).

Komisija je objasnila da će istrage ciljati na pravila protiv upravljanja koja su Apple i Alphabet nametnuli svojim odgovarajućim internetskim tržištima osmišljena da odvrate programere aplikacija od slobodnog promoviranja usluga izvan svog ekosustava, povrh metoda samopreferencije koje tvrtke koriste kako bi favorizirale svoje ponude. Vlasti su izjavile da će njihova istraga protiv Alphabeta utvrditi mogu li rezultati Google pretraživanja dovesti do samopreferencije Googleovih usluga okomitog pretraživanja nad sličnim konkurentskim ponudama, uz Google Shopping i Google Flights navedene kao primjere.

Istraživanje će također proučavati Appleov dizajn zaslona za odabir web preglednika, jer je Safari postavljen kao zadana aplikacija preglednika na njegovim uređajima. Tijekom postupka, Europska komisija je rekla da će istražiti poštuje li proizvođač iPhonea svoje DMA obveze, uključujući omogućavanje korisnicima da jednostavno mijenjaju zadane postavke ili deinstaliraju bilo koju softversku aplikaciju na iOS-u, kao i dopuštajući korisnicima da izaberu alternativne zadane usluge. Također će istražiti Appleove nove prakse trgovine aplikacijama. Za Meta, Europska komisija će razmotriti nedavno uvedeni model plaćanja ili pristanka tvrtke, koji zahtijeva od korisnika da se pretplate na verzije svojih platformi društvenih medija bez reklama ili daju pristanak da se njihovi podaci prate.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji na kojoj je najavila istrage, Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica zadužena za digitalnu politiku u Europskoj komisiji, opisala je slučajeve kao ozbiljne i simbolične za ono što bi DMA trebao pružiti kada je u pitanju izbor za potrošače. "Da smo to uspjeli riješiti samo raspravom, dosad bi bili riješeni", rekla je Vestager. EK namjerava zaključiti istragu u roku od godinu dana. Ako se utvrde kršenja, tijelo može izreći novčanu kaznu u iznosu do 10 posto ukupnog svjetskog prometa tvrtke, što može ići do 20 posto u slučaju ponovljenog kršenja.