DAVANJE DOPRINOSA

Društveno bankarstvo Erste banke doseglo 17 milijuna eura u odobrenim kreditima

Na taj je način direktno utjecala na otvaranje više od tisuću radnih mjesta u Hrvatskoj, odnosno pomogla ih očuvati čak 2300.

Društveno bankarstvo Erste banke doseglo 17 milijuna eura u odobrenim kreditima
Dražen Tomić / Tomich Productions

U okviru programa društvenog bankarstva Erste banka dosad je za više od 680 klijenata osigurala financijska sredstva u vrijednosti od 17 milijuna eura te na taj način direktno utjecala na otvaranje više od tisuću radnih mjesta u Hrvatskoj, odnosno pomogla ih očuvati čak 2300.

Pritom je svako drugo radno mjesto bilo namijenjeno ženama, a deset posto osobama iz marginaliziranih društvenih skupina. Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.

Program se od 2016. provodi u svima zemljama članicama međunarodne Erste grupe, a osim što nudi pristup individualiziranom financijskom praćenju, program društvenog bankarstva uključuje podršku kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate. Cilj ovog programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana. Društveno bankarstvo Erste banke dosad je edukacijski podržalo više od 20.000 poduzetnika početnika i gotovo 1600 društvenih poduzetnika i neprofitnih organizacija.

U okviru podrške poduzetnicima početnicima financirano je nešto manje od 500 klijenata u iznosu od 9,6 milijuna eura, dok je program edukacije koristilo više od 20.000 klijenata. Na taj način sačuvano je oko 1300 radnih mjesta, a otvorilo se njih 700. Uz navedeno, 85 posto podržanih klijenata izjavilo je da je njihova financijska situacija bolja, dok 53 posto klijenata smatra da bez naše podrške ne bi mogli pokrenuti ili razviti poslovanje. Čak 90 posto podržanih klijenata izjavilo je da su donijeli pravu odluku da započnu ili zadrže svoje poslovanje, dok ih je 94 posto povećalo promet.