Dronovi uskaču u borbu protiv koronavirusa

Dronovi uskaču u borbu protiv koronavirusa
DepositPhotos / Ilustracija

Pandemija koronavirusa promijenila je način na koji se posluje i komunicira jer socijalna distanca postala je norma, izolacija je potreba i štiti živote, pa se svijet prilagodio. Ponajprije onaj tehnološki, o kojem ovisimo više nego ikad, što podrazumijeva i dronove.

Bespilotne letjelice koje posljednjih godina doživljavaju pravu malu eksploziju na tržištu jer učinkovitije su, kvalitetnije i korištenije nego ikad, dobile su dodatni uzlet tijekom krize. Pokazuje to i istraživanje koje donosi GlobalData.

"Tradicionalni pristup ne uspijeva zaustaviti širenje koronavirusa, zbog čega odgovorne osobe i institucije koje predstavljaju, traže nove tehnologije kao što su dronovi, kako bi osigurali distancu između ljudi, mjerili im tjelesnu temperaturu, nadgledali javna okupljanja, obavljali dezinfekciju određenog prostora te dostavljali lijekove potrebitima", kazao je tehnološki analitičar u GlobalData, Manish Dixit.

Dakle, dronovi opremljeni kamerama i zvučnicima koriste se u zonama gdje je određena karantena kako bi nadgledali krši li tko mjere samoizolacije, ali i kako bi prenosili najbitnije informacije direktno "s terena". Primjerice, iznimno je u ovoj priči korisna MicroMultiCopter (MMC), kompanija specijalizirana za industrijske dronove.

Dronovi iz njene proizvodnje opremljeni su kamerama i zvučnicima koji se pokazuju više nego korisnima u ovim trenucima krize, ali ne kaska ni Draganfly Innovations, kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom dronova i zračnih video sustava. Posebno za situaciju kojoj svjedočimo, načinili su "pandemijski dron", zadužen za nadgledanje i identifikaciju osoba s COVID-19 simptomima. Naime, ti dronovi to uspijevaju zahvaljujući posebnim senzorima i računalima.

Isto tako, poznati proizvođač dronova DJI, radi prisno s kineskim vlastima u Shenzhenu kako bi svojim letjelicama omogućio kvalitetnu dezinfekciju javnih otvorenih i zatvorenih prostora, kao i brojnih tvornica, bolnica, institucija...

Alphabet također ima "konja" za utrku kroz podružnicu Wing, pa tako koristi dronove za dostavu lijekova i raznih medicinskih pomagala potrebitima na području Virginije. Sve što osoba treba u tom smislu, naručuje se kroz posebnu aplikaciju.

Jasno je, dronovi igraju bitnu ulogu u ovoj priči, a potencijal koji nude još je daleko od ispunjenog, što budi nadu i optimizam u ono što tehnologija može kad se radi o dobrobiti čovječanstva.