Dronovi uskaču u borbu protiv koronavirusa

Dronovi uskaču u borbu protiv koronavirusa

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Pandemija koronavirusa promijenila je način na koji se posluje i komunicira jer socijalna distanca postala je norma, izolacija je potreba i štiti živote, pa se svijet prilagodio. Ponajprije onaj tehnološki, o kojem ovisimo više nego ikad, što podrazumijeva i dronove.

Bespilotne letjelice koje posljednjih godina doživljavaju pravu malu eksploziju na tržištu jer učinkovitije su, kvalitetnije i korištenije nego ikad, dobile su dodatni uzlet tijekom krize. Pokazuje to i istraživanje koje donosi GlobalData.

"Tradicionalni pristup ne uspijeva zaustaviti širenje koronavirusa, zbog čega odgovorne osobe i institucije koje predstavljaju, traže nove tehnologije kao što su dronovi, kako bi osigurali distancu između ljudi, mjerili im tjelesnu temperaturu, nadgledali javna okupljanja, obavljali dezinfekciju određenog prostora te dostavljali lijekove potrebitima", kazao je tehnološki analitičar u GlobalData, Manish Dixit.

Dakle, dronovi opremljeni kamerama i zvučnicima koriste se u zonama gdje je određena karantena kako bi nadgledali krši li tko mjere samoizolacije, ali i kako bi prenosili najbitnije informacije direktno "s terena". Primjerice, iznimno je u ovoj priči korisna MicroMultiCopter (MMC), kompanija specijalizirana za industrijske dronove.

Dronovi iz njene proizvodnje opremljeni su kamerama i zvučnicima koji se pokazuju više nego korisnima u ovim trenucima krize, ali ne kaska ni Draganfly Innovations, kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom dronova i zračnih video sustava. Posebno za situaciju kojoj svjedočimo, načinili su "pandemijski dron", zadužen za nadgledanje i identifikaciju osoba s COVID-19 simptomima. Naime, ti dronovi to uspijevaju zahvaljujući posebnim senzorima i računalima.

Isto tako, poznati proizvođač dronova DJI, radi prisno s kineskim vlastima u Shenzhenu kako bi svojim letjelicama omogućio kvalitetnu dezinfekciju javnih otvorenih i zatvorenih prostora, kao i brojnih tvornica, bolnica, institucija...

Alphabet također ima "konja" za utrku kroz podružnicu Wing, pa tako koristi dronove za dostavu lijekova i raznih medicinskih pomagala potrebitima na području Virginije. Sve što osoba treba u tom smislu, naručuje se kroz posebnu aplikaciju.

Jasno je, dronovi igraju bitnu ulogu u ovoj priči, a potencijal koji nude još je daleko od ispunjenog, što budi nadu i optimizam u ono što tehnologija može kad se radi o dobrobiti čovječanstva.

Još iz kategorije

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

02.06.2020. komentiraj

Superdata je objavio listu najprofitabilnijih igara za konzole tijekom travnja ove godine. Animal Crossing: New Horizons je zadržao prvo mjesto na ovoj listi, dok su se iza njega redom nalazili Final Fantasy 7 Remake, FIFA 20, Grand Theft Auto V, NBA 2K20, Doom Eternal, Fortnite, Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, Call of Duty: Modern Warfare i Resident Evil 3.

Učenici postaju učitelji

Učenici postaju učitelji

02.06.2020. komentiraj

Naravno, nijedan uvid u Span Academy ne bi bio potpun bez dojmova naših bivših polaznika, koji su sada već neko vrijeme Spanovi zaposlenici. U njihovom slučaju, izvukli su najviše iz svoje edukacije i iskoristili priliku da svoje IT karijere započnu na najbolji mogući način.

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.