POLOVICA GODINE

Dobro upravljanje rizicima i snaćno operativno poslovanje za Erste u 2023.

Dobro upravljanje rizicima i snaćno operativno poslovanje za Erste u 2023.

Erste Group je u prvoj polovici ove godine ostvario operativni rezultat od 2,7 milijardi eura, što predstavlja rast od 44,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

On je ostvaren zahvaljujući povoljnim kretanjima u svim prihodovnim komponentama, uključujući neto rezultat trgovanja i neto prihod od kamata. Neto dobit je iznosila je 1,49 milijardi eura.

Omjer troškova i prihoda poboljšan je na 47,9 posto u odnosu na 55,1 posto. Volumen kredita klijentima u prvoj polovici godine porastao je za 1,4 posto na 204,9 milijardi eura, uz oko miljardu eura novih zelenih kredita tijekom izvještajnog razdoblja. Depoziti su povećani za 7,6 posto na 241,1 milijardi eura. Unatoč izazovnom okruženju na tržištu dionica, broj štednih računa s ulaganjem u vrijednosnice povećan je za 18,3 posto na godišnjoj razini te je prvi put prešao brojku od jednog milijuna.

"Gospodarstva srednje i istočne Europe vratit će se solidnim stopama rasta već iduće godine. Zahvaljujući snažnoj poziciji naše banke možemo i hoćemo podržati gospodarstva naše regije dok napreduju prema održivijoj budućnosti. Međutim, osim financiranja postoji i potreba za pratećim strukturnim mjerama, kao što su uklanjanje birokratskih prepreka pristupu subvencijama i postizanje napretka u implementaciji Europske unije tržišta kapitala", izjavio je Willi Cernko, glavni izvršni direktor Erste Groupa, a nadovezao se Stefan Dörfler, glavni financijski direktor:

"Uspjeli smo ostvariti izvrstan operativni rezultat u prvoj polovici ove godine. Snažno smo kapitalizirani, uspješno slijedimo naš poslovni model širokog opsega, a situaciju s rizicima držimo pod kontrolom. Ovako snažni rezultati omogućuju nam provedbu važnih strateških ulaganja kojima ćemo proširiti poziciju Erste Groupa kao inovatora i tržišnog lidera."

Tržišno okruženje kamatnih stopa i neto prihod od trgovanja glavni pokretači na prihodovnoj strani
Neto prihod od kamata je povećan na 3.561,1 milijuna eura zahvaljujući višim kamatnim stopama na tržištu te većem volumenu kredita, uz najizraženiji rast u Austriji. Neto prihod od naknada i provizija povećan je na 1.274,7 milijuna eura.

Rast je zabilježen na gotovo svim ključnim tržištima, osobito u uslugama platnog prometa, ali i u upravljanju imovinom. Neto rezultat trgovanja poboljšan je na 270,4 milijuna eura; stavka dobici/gubici iz financijskih instrumenata mjerenih po fer vrijednosti kroz račun dobiti i gubitka smanjena je na 63,8 milijuna eura. Kretanja ovih dviju stavki uglavnom se mogu pripisati učincima vrednovanja. Operativni prihodi povećani su na 5.161,1 milijuna eura.

Opći administrativni troškovi porasli su za 8,2 posto na 2.472,2 milijuna eura. Troškovi zaposlenih porasli su 12,7 posto, s 1.294,7 milijuna eura na 1.459,1 milijuna eura uslijed povećanja plaća i jednokratnih isplata za umirovljenje. Broj zaposlenih u Erste Groupu ostao je gotovo nepromijenjen u prvoj polovici godine i iznosio je 45.667 FTE.

Rezultat umanjenja vrijednosti koji proizlazi iz financijskih instrumenata iznosio je 28,9 milijuna eura ili tri bazna boda prosječnih bruto kredita klijentima. Pozitivan doprinos ostvaren je iz smanjenja neto rezervacija za obveze i jamstva, kao i iz prihoda od povrata već otpisanih kredita, u oba slučaja posebice u Austriji. U prvoj polovici godine nije bilo ni ažuriranja pokazatelja budućih gospodarskih kretanja, niti bilo kakve primjene preklapanja faza. Ukupno, rezervacije za rizike poslovanja izazvane krizom ostale su nepromijenjene na približno 900 milijuna eura krajem ožujka. Omjer nenaplativih kredita temeljen na bruto kreditima klijentima ostao je na stabilnih dva posto. Omjer pokrivenosti nenaplativih kredita, bez kolaterala, porastao je na 96,7 posto. Ostali operativni rezultat bio je u minusu 283,1 milijuna eura. Porezi na dohodak iznosili su 438,6 milijuna eura.

Porast manjinskih interesa s 207 milijuna eura na 508,1 milijuna eura može se pripisati značajno boljim rezultatima štedionica, uglavnom zbog većeg neto prihoda od kamata.

Ukupni vlasnički kapital koji ne uključuje instrumente dodatnog osnovnog kapitala porastao je s 23,1 milijarde eura na 24,5 milijarde eura. Nakon regulatornih odbitaka i filtriranja u skladu s Uredbom o kapitalnim zahtjevima (CRR), redovni osnovni kapital (CET1, konačni) porastao je s 20,4 milijardi eura na 22,0 milijarde eura, a ukupna vlastita sredstva s 26,2 milijarde eura na 28,1 milijardu eura.

Ukupna imovina povećana je s 323,9 milijardi eura na 344 milijardi eura. Na strani imovine, gotovina i stanje gotovine smanjeni su na 32,8 milijardi eura, a zajmovi i predujmovi bankama porasli su na 33,5 milijardi eura. Krediti i predujmovi klijentima do izvještajnog su datuma porasli na 204,9 milijardi eura, uz rast volumena kredita i stanovništvu i poduzećima. Na strani pasive, depoziti banaka smanjeni su na 25,7 milijardi eura.

Prema trenutačnim očekivanjima ekonomista, ključna će tržišta Erste Groupa u 2023. izbjeći recesiju te zapravo ostvariti rast realnog BDP-a. Nakon što su u 2022. dosegnuli dvoznamenkaste stope rasta zbog iznimno visokih cijena energenata, očekuje se da će se inflatorni pritisci ublažiti u 2023. godini. Tržišta rada i dalje će ostati snažna, što bi trebalo poduprijeti gospodarske rezultate na svim tržištima Erste Groupa. Očekuje se da će se bilance tekućeg računa poboljšati u 2023., zahvaljujući preokretu u cijenama energenata. Isto tako, fiskalne bilance bi se trebale ponovno konsolidirati nakon značajnih proračunskih deficita u 2022. Predviđa se da će omjer javnog duga i BDP-a na tržištima Erste Groupa biti uglavnom stabilan te će stoga ostati značajno ispod prosjeka eurozone.

U tom kontekstu, Erste Group očekuje srednji jednoznamenkasti rast neto kredita. Na temelju prethodno opisanih robusnih makroekonomskih izgleda, Erste Group vjeruje da bi troškovi rizika u 2023. trebali ostati ispod deset baznih bodova prosječnih bruto kredita klijentima. 

Erste Group namjerava ostvariti povrat na materijalni kapital (ROTE) iznad 15 posto. Očekuje se da će stopa redovnog osnovnog kapitala (CET1) ostati snažna. U skladu s time, Erste Group planira dividendu u iznosu od 2,70 eura po dionici za fiskalnu godinu 2023. Uz to, Erste Group je podnijela zahtjev za regulatorno odobrenje otkupa vlastitih dionica u iznosu od 300 milijuna eura u 2023.