Do 2030. u krvotoku ćemo imati milijune računala veličine krvnih stanica

Do 2030. u krvotoku ćemo imati milijune računala veličine krvnih stanica

Foto: Fotolia

Sve velike kompanije, uključujući Google, Microsoft, Apple, pa čak i Yahoo, se okreću prema cloud segmentu. No, čini se da naši podaci nisu jedina stvar koja će biti u oblaku u sljedećih 20-ak godina.

Googleov direktor inženjerstva Ray Kurzweil je u nedavnom intervjuu iznio svoje predviđanje u kojem tvrdi da ćemo do 2030-ih godina u svome krvotoku imati milijune ili milijarde računala koja su veličine krvnih stanica, a koja će jačati naš imunološki sistem i tako nas održavati zdravima. Kurzweil navodi da će naš mozak putem tih mikroskopskih računala biti povezani na cloud.

Ovo nije prvi puta da Kurzweil ima ovakva predviđanja, a svoju slavu je stekao upravo zahvaljujući predviđanjima iz prošlosti koja su povezana s mikro računalima i ljudskim organizmom. On također smatra da će čovječanstvo u sljedećih 30-ak godina uz korištenje tehnologije postići besmrtnost.

Kurzweil ima 65 godina i nije siguran hoće li biti živ u vrijeme kada će se ljudski mozak moći spojiti na cloud sustav. No, da bi osigurao da bude živ u to vrijeme, Kurzweil svakog dana uzima 250 tableta sa suplementima i svakog tjedna intravenozne terapije koje se uglavnom sastoje od prehrambenih dodataka. Iako zvuči vrlo zabavno postaviti svoj cijeli mozak u cloud sustav, ovo bi se moglo ostvariti i prije nego što mi mislimo.

Još iz kategorije

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

Skoro smo pet sati dnevno na mobitelu, 67 posto nas bi njime plaćalo

16.11.2019. komentiraj

Gotovo svi koristimo mobitele, i to prosječno skoro pet sati dnevno, a uz sve za što nam služe koristili bismo ih i za plaćanje, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex koje je za Mastercard provela agencija Improve. Istraživanje je pokazalo da korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj idu u korak s trendom digitalizacije te da su zadovoljni njenom razinom u zemlji, no bez obzira na to žele više inovacija, digitalnih rješenja i usluga u gotovo svim sferama svakodnevnog života.

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

Električni automobili se dobro prodaju samo u bogatim EU zemljama

16.11.2019. komentiraj

Električni automobili pravi su hit, trend i sve ono najpozitivnij u automobilskoj industriji jer doprinose zaštiti okoliša, no prava je istina da sve to vrijedi samo za najbogatije europske zemlje. Barem kad govorimo na razini Europske unije.

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

Kvantno računalo za nekoliko sekundi može hakirati svaku kriptovalutu

15.11.2019. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.