Do 2026. se očekuje povećanje aktivnog korištenja VR-a za 169 posto

Do 2026. se očekuje povećanje aktivnog korištenja VR-a za 169 posto
DepositPhotos

Tehnologija vezana uz virtualnu stvarnost (VR) ubrzano napreduje i očekuje se da bi do 2026. trebalo biti oko 70 milijuna instaliranih uređaja te vrste diljem svijeta, što je osjetan skok u odnosu na 26 milijuna iz prošle godine te prognoziranih 35 milijuna iz ove godine.

Te podatke nudi StockApps, a temelji ih ne samo na činjenici da je VR kao takav postao dostupniji, jeftniji i svrsishodniji, već i zato što se tehnološka industrija priprema na zaokret prema metaverzumu, za koji je VR neophodan.

Stoga, povećanje od 169 posto u narednih pet godina i ne djeluje tako iznenađujuće, ako se postavi u taj kontekst. Naravno, treba tek vidjeti hoće li metaverzum uistinu zaživjeti tako kako se predviđa. Ne bi bilo čudno da se pogriješi u tom smislu jer već se itekako griješilo s prognozama oko VR, ali i AR (proširena stvarnost) u prošlosti.

To se jasno može vidjeti prema brojkama iz prethodnih godina. Primjerice, u 2017. je bilo 20 milijuna instaliranih VR uređaja, a potom slijedi pad pa ih je u 2018. bilo 18 milijuna, u 2019. 17 milijuna i u 2020. 19 milijuna.

Ipak, ono što budi dodatni optimizam jest da se istraživanje prema kojem su prezentirane brojke obavilo u svega 30 zemalja svijeta, što pak ostavlja itekako velik prostor, odnosno potencijal za iskorake.

Samo, cijela industrija mora se "trgnuti". Zabavni segment najbitniji je u VR priči, a trenutno nema nekih videoigara koje plijene pažnju u tom smislu. Nema ni neke šire ponude zbog koje bi netko koga igre ne zanimaju posegnuo za VR uređajem.

Zato, metaverzum je ono u što se polažu nade i vidjet ćemo ima li to pokrića ili ne kroz godine ispred nas. Prema interesu koji metaverzum izaziva već kao koncept i teorija, lako je biti optimističan, no tek će konkretni potezi i plasiranje jedne potpuno nove platforme pokazati gdje smo...