DeepMind umjetna inteligencija naučila generirati realistične video isječke gledajući YouTube

DeepMind umjetna inteligencija naučila generirati realistične video isječke gledajući YouTube

Foto: Depositphotos

Mobilne aplikacije FaceApp i This Person Doesn Not Exist (hrv., ova osoba ne postoji) koje koriste umjetnu inteligenciju već su nam potvrdile što mogu u svijetu fotografije, ali Alphabetov DeepMind odlazi korak dalje pa čini identičnu stvar s video sadržajem. Zapravo, odlazi nekoliko desetaka koraka naprijed...

Googleova matična kompanija naveliko koketira s naprednom umjetnom inteligencijom posljednjih godina, a rezultati polako dolaze na vidjelo. Pa sve ono što se čini s fotografijama, DeepMind pokušava s cijelim videom. Ukratko, uči kako kreirati sadržaj za YouTube, bez potrebe da u njima itko glumi. Jer, sve bi DeepMind kreirao sam.

To čini kroz opsežan "trening", kao onaj u kojem je prikupljeno pola milijuna YouTube video klipova visoke rezolucije u trajanju od deset sekundi. DeepMind sve ih pomno analizira pa lakše prepoznaje objekte, njihovo kretanje i potom ih može vjernije oponašati. Samim time, jasno je da bi uskoro video igre i filmovi mogli dobiti jedan potpuno novi i realističniji dašak života. No, prije treba obaviti sve "tehnikalije" da ova tehnologija zaživi punim plućima.

Ali, jasno je da DeepMind zato živi punim plućima. Još u listopadu prošle godine uspio je dosegnuti razinu na kojoj kroz opis određenog pojma nudi praktički pa realnu fotografiju hrane, krajolika ili kućnih ljubimaca. U nekim slučajevima, bilo je nemoguće otkriti što je stvarna fotografija, a što je izvedba umjetne inteligencije. A dvije godine ranije kao izniman uspjeh činilo se to što DeepMind može govoriti kao čovjek.

S obzirom da obje tehnološke uspješnice na komercijalnom tržištu nisu zaživjele, ostaje dojam kao da Alphabet radi na nečem većem, što će u jednom proizvodu, softveru, kako god, objediniti sve mogućnosti temeljene na umjetnoj inteligenciji. Možda je budućnost koju smo gledali u filmovima sve bliža.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.