DeepMind umjetna inteligencija naučila generirati realistične video isječke gledajući YouTube

DeepMind umjetna inteligencija naučila generirati realistične video isječke gledajući YouTube

Foto: Depositphotos

Mobilne aplikacije FaceApp i This Person Doesn Not Exist (hrv., ova osoba ne postoji) koje koriste umjetnu inteligenciju već su nam potvrdile što mogu u svijetu fotografije, ali Alphabetov DeepMind odlazi korak dalje pa čini identičnu stvar s video sadržajem. Zapravo, odlazi nekoliko desetaka koraka naprijed...

Googleova matična kompanija naveliko koketira s naprednom umjetnom inteligencijom posljednjih godina, a rezultati polako dolaze na vidjelo. Pa sve ono što se čini s fotografijama, DeepMind pokušava s cijelim videom. Ukratko, uči kako kreirati sadržaj za YouTube, bez potrebe da u njima itko glumi. Jer, sve bi DeepMind kreirao sam.

To čini kroz opsežan "trening", kao onaj u kojem je prikupljeno pola milijuna YouTube video klipova visoke rezolucije u trajanju od deset sekundi. DeepMind sve ih pomno analizira pa lakše prepoznaje objekte, njihovo kretanje i potom ih može vjernije oponašati. Samim time, jasno je da bi uskoro video igre i filmovi mogli dobiti jedan potpuno novi i realističniji dašak života. No, prije treba obaviti sve "tehnikalije" da ova tehnologija zaživi punim plućima.

Ali, jasno je da DeepMind zato živi punim plućima. Još u listopadu prošle godine uspio je dosegnuti razinu na kojoj kroz opis određenog pojma nudi praktički pa realnu fotografiju hrane, krajolika ili kućnih ljubimaca. U nekim slučajevima, bilo je nemoguće otkriti što je stvarna fotografija, a što je izvedba umjetne inteligencije. A dvije godine ranije kao izniman uspjeh činilo se to što DeepMind može govoriti kao čovjek.

S obzirom da obje tehnološke uspješnice na komercijalnom tržištu nisu zaživjele, ostaje dojam kao da Alphabet radi na nečem većem, što će u jednom proizvodu, softveru, kako god, objediniti sve mogućnosti temeljene na umjetnoj inteligenciji. Možda je budućnost koju smo gledali u filmovima sve bliža.

Još iz kategorije

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

20.01.2020. komentiraj

Nova aplikacija pod imenom CityBook koja treba postati univerzalni digitalni vodič za gradove dolazi iz Booking.com-a.  Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu savršeno kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

18.01.2020. komentiraj

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

18.01.2020. komentiraj

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a nešto sporije prate je društvene promjene, što se može vidjeti iz podatka da iza većine odobrenih patenata diljem svijeta i dalje svoje muškarci. Dakle, žene još uvijek nisu dovoljno prisutne u tehnološkom svijetu, odnosno, ne stoje u dovoljnoj mjeri iza izuma.