CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji

CroAI Briselu šalje tri ključne smjernice za europski zakonodavni okvir o umjetnoj inteligenciji
DepositPhotos / Ilustracija

Hrvatska udruga za umjetnu inteligenciju (CroAI) u Zagrebu je predstavila svoje s mjernice za poticanje razvoja umjetne inteligencije u Europi kao osvrt na Bijelu knjigu o u mjetnoj inteligenciji Europske komisije, koja je u javnoj raspravi još tjedan dana.

U veljači ove godine Europska komisija poslala je u javnu raspravu Bijelu knjigu o umjetnoj inteligenciji kako bi se zainteresirana javnost mogla očitovati na dokument koji daje naznake kako će izgledati europski zakonodavni okvir za ovu novu tehnologiju. Kroz cijelu Bijelu knjigu provlači se poruka da Europa vidi razvoj UI kao priliku da postane globalni lider ali istovremeno štiteći svoje građane i njihova digitalna prava.

U trenutku Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, CroAI odlučio je dati svoj glas raspravi te predložio tri smjernice koje udruga smatra ključnima za razvoj konkurentne UI industrije u Europi i to ograničeno zakonodavstvo za najraniju fazu UI inovacija koje bi omogučilo i malim igračima da razvijaju svoje ideje u sigurnim uvjetima ali bez potrebe ishođenja velikog broja dozvola.  Nadalje, spriječiti iseljenja inovativnih start-upova izvan Europe kroz razvoj konkurentnog start-up okvira na razini cijele EU te podržati ulogu države kao prvog klijenta u poticanju ubrzanog razvoja UI industrije.

Pod drugom mjerom je navedeno pet mehanizama osnaživanja start-up zajednica koji uključuju pojednostavljenje postupka pokretanja i zatvaranja start-up firmi, stvaranje bolje investicijske klime, omogućavanje boljeg dijeljenja poslovnog uspjeha sa zaposlenicima (ESOP planovi i dr.), smanjenje administrativnih barijera te jačanje jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije kao najvećih aduta europske ekonomske integracije.

Smjernice udruge Cro AI predstavljene su u sklopu panel rasprave na temu “Poticanje razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj - zakonodavstvo, poduzetništvo i dosadašnja iskustva“ na kojem su sudjelovali Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj, Diana Helen Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj, Mario Antonić, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Mislav Malenica, predsjednik Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI).

Tom prilikom veleposlanik države Izrael Ilan Mor istaknuo je da je Izrael treći u svijetu, iza SAD-a i Kine, po broju start-up firmi u području umjetne inteligencije. “Ključni sastojak u poticanju i rastu inovacija je sinergija između poduzetnika, akademije i državnih institucija. Bez toga napretka nema“, ističe Mor.

Veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunic istaknula je važnost snažne industrijske tradicije u Švedskoj koja je ključni akcelerator potražnje za inovacijama iz područja umjetne intligencije. “Hrvatska kao mlada zemlja može iskoristiti članstvo u Europskoj uniji i inovacije temeljene na umjetnoj inteligenciji plasirati na europskom jedinstvenom tržištu“, ističe Diana Helen Madunic.

Državni tajnik Antonić, ujedno voditelj radne skupine za razvoj nacionalnog plana o umjetnoj inteligenciji pri Ministarstvu gospodarstva, istaknuo je da u procesu smo postavljanja Centra za inovacije koji će biti smješten u Zagrebu te će se jednim dijelom posvetiti i razvoju umjetne inteligencije.

Predsjednik udruge CroAI Malenica, poduzetnik i direktor firme Mindsmiths, smatra da Hrvatska ima šansu postati lider u primjeni umjetne inteligencije.

„Naše stajalište predstavlja lako razumljive i primjenjive mjere koje su bitne za cijelu Europsku uniju, a Hrvatska bi fokusom na umjetnu inteligenciju kao područjem od nacionalnog interesa mogla postati prepoznatljiva UI sila u svijetu“, zaključuje Malenica.