Cisco i Google postigli sporazum o razmjeni patenata

Cisco i Google postigli sporazum o razmjeni patenata
Fotolia

Google je postigao još jedan patentni sporazum. Prošlog mjeseca, Google i Samsung su potpisali patentni sporazum koji će vrijediti idućih deset godina, a ovog puta Google je formirao partnerstvo za razmjenu patenata s kompanijom Cisco kako bi izbjegli potencijalne patent tužbe u budućnosti.

Ciscov direktor za intelektualno vlasništvo Dan Lang je izjavio da je sporazum o razmjeni patenata, u današnjem okruženju prepunom sudskih tužbi oko intelektualnog vlasništva, najbolje rješenje za tehnološke kompanije koje nastoje spriječiti nepotrebne tužbe oko patenata.

U posljednje vrijeme mnogo je kompanija koje su tužene ili su podnijele tužbu zbog povrede intelektualnog vlasništva, međutim sve je više ovakvih sporazuma od kojih korist imaju obije strane.

Dugoročni patentni sporazum između Googlea i Cisca pokriva širok spektar proizvoda i tehnologija. Sporazum omogućuje da svaka tvrtka izdvoji značajnu vrijednost iz svog patentnog portfelja čime drugoj strani putem licenca pruža mogućnost korištenje tih patenata , te sporazum ujedno šiti obije strane od krađe patenata i mogućih sudskih tužbi, što bi u konačnici išlo na štetu korisnika.

Cisco i Google su članovi Coalition for Patent Fairness, skupine koja se zalaže za provođenje reformi u svijetu patenata. Osim toga , Ciscov glavni savjetnik Mark Chandler je nedavno ponovio obećanje da kompanija neće prodavati patente kako bi se potaknule nove inovacije.