CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.

Inače, većina Hyundaijevih novih koncepata mobilnosti izgrađena je oko modula Plug and Drive ili PnD, električnog modula koji integrira upravljanje od 360 stupnjeva, električne motore i kočnice, 5,5-inčni kotač s gumama bez zraka te senzore lidara i kamere u modularni paket koji se može primijeniti na širok raspon vozila i transportnih botova.

Svakako, jedna od najzanimljivijih potencijalnih primjena PnD modula je PnD Personal, individualizirana pokretna i prozirna kabina s jednim sjedalom za kretanje osoba s ograničenom pokretljivošću. Budući da se temelji na autonomnim PnD-ovima, pokretna jedinica bi također trebala biti sposobna za autonomni rad, ali kontroler omogućuje ručni rad. Hyundai predviđa da se ove pokretne kapsule spajaju sa sustavom dizala zgrade, kotrljaju se gradom uz pješake i ukrcaju u veće Mother Shuttleove. Nešto poput autobusa, ali putnici su odvojeni u "kapsulama".

Još jedna potencijalna primjena većih PnD modula su tzv. namjenski izgrađeni mobilni prostori poput koncepta Hospital Mobility, pokretne bolnice ili traumatskog centra koji bi se mogli rasporediti na mjesto velikih hitnih slučajeva poput potresa ili požara.

Također, PnD moduli čine okosnicu koncepta L7, još jedne platforme za električnu mikromobilnost dizajniranu s obzirom na skalabilnost. Koristi veće, 12-inčne PnD module, u svakom kutu modularne platforme slične Lego kockama, koja se može konfigurirati za jedno sjedalo koje se rotira radi lakšeg pristupa ili rekonfigurirati na izduženi dizajn poput skateboarda, koji može nositi pakete ili opremu.

Uz PnD ekosustav, Hyundai je također predstavio svoj Drive and Lift ili DnL modularni sustav mobilnosti. Poput PnD-a, DnL integrira sustave pogona, upravljanja i kočenja u jedan modul, ali taj paket postavlja na kraj rotirajuće ruke koja svakom kotaču omogućuje da se zglobni i podiže samostalno. To omogućava zgodne detalje kao što je naginjanje u zavoje za stabilizaciju tereta tijekom skretanja pri velikim brzinama ili održavanje savršenog opterećenja na neravnom terenu.

Hyundai istražuje i aplikacije s posadom i bez posade za DnL, a prva je MobED, 24-inča širok i 27 inča dug robot za navođenje. Izgrađen oko baterije od 2kWh i s ekranom nalik tabletu na zglobnoj ruci, MobED može poslužiti kao turistički vodič ili bot za teleprisutnost.

Zanimljiva je budućnost kakvom je vide u Južnoj Koreji i pratit će se pomno što bi od toga moglo zaživjeti!

Još iz kategorije

Završena je deveta sezona A1 Adria League,  ali nema odmora za esportaše

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

25.06.2022.

Na završnici devete sezone A1 Adria League, koja se održavala u sklopu Reboot Online Games Weeka od 15. do 19. lipnja u Osijeku, okrunili smo pobjednike u posljednje tri igre – CS:GO, Brawl Stars i FIFA22. Prvaci u igrama Clash Royale, PUBG: BATTLEGROUNDS, League of Legends i VALORANT poznati su bili tijekom proljetne sezone.

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

24.06.2022.

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna prvih instalacija kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

24.06.2022.

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.