CES 2016: Pametne kuće, pametni automobili, virtualna stvarnost

CES 2016: Pametne kuće, pametni automobili, virtualna stvarnost

Foto: F

Jedan od najvećih svjetski sajmova potrošačke elektronike otvorit će svoja vrata službeno od 6.-9. siječnja, no novinarski dani počinju već od ponedjeljka tako da će i ovogodišnji CES, za kojeg organizatori predviđaju da će biti i najveći dosad donijeti mnoštvo zanimljivih noviteta.

Bit će teško pokriti tako veliki sajam, ali ćemo se za naše čitatelje i gledatelje potruditi donijeti najzanimljivija događanja iz Las Vegasa.

Već sada se gotovo pa sve zna što nas očekuje u Las Vegasu i pokazuje trendove u ovoj godini kada je riječ o potrošačkoj elektronici, pametnim automobilima, pametnim kućama. Međutim nisu svi tako oduševljeni CES-om jer zbog veličine jednostavno se gubi fokus, a gotovo ga je nemoguće maloj novinarsko-snimateljskoj ekipi kao što je ICTbusiness.info, ICTbusiness TV i Gameperspectives.hr obići donijeti baš sve. Međutim prema dosadašnjim najavama sasvim je jasno kako zapravo pravog fokusa ove godine nema. Ne postoji niti jedna tehnologija niti proizvodi koji će obilježiti ovogodišnji CES 2016.

To ističe i  James McQuivey analitičar Forrester Researcha koji napominje kako „teško može biti oduševljen išekivanje CES-a, jer ne treba zaboraviti kako je 2011. bila tableta, dok je godina prije bila godina e-readera“. Ove godine prema njegovom mišljenju nema te tehnologije koja je dominantna.

Ipak se ove godine očekuje mnogo noviteta od Lenova, Intela, Samsunga, LG-a, Huaweia i mnogih drugih proizvođača, dok se automobilskoj industriji očekuju novitet Volkswagena, Mercedesa, ali i dolazak zasad misterioznog koncepta čiji tvorci obećavaju kako je riječ o kombinaciji tehnologije, izgleda, funkcionalnosti koji će definirati budućnosti vožnje i mobilnosti. Njihovo predstavljanje bit će u ponedjeljak pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti jer oni su već uspjeli ugrabiti neke Tesline menadžere.

Velika priča na ovogodišnjem bit će svakako IoT o čemu će govoriti CEO Intela Brian Krzanich, a da je to i jedna od ključnih tema ovogodišnjeg CES-a govori i činjenica kako Gary Shapiro, predsjednik i CEO Consumer Electronics Association koja je organizator sajma i s kojim smo na ICTbusiness.info nakon CES 2015. objavili veliki intervju ističe da su Intelove tehnologije svuda oko nas pa je tako logično i da su osnova IoT.

Među novitetima na tragu IoT je svakako pametni dom, odnosno umrežavanja svih postojećih uređaja za koje će, smatraju analitičari, biti potrebno da ih korisnici na pravi način prihvate. Korisničko iskustvo u ovome će segmentu biti presudno.

U ovom segmentu očekuje se da će svoj novi proizvod predstaviti u Nest, odnosno treću generaciju svoga pametnog termostata. Među izlagačima u ovom segmentu bit će i domaći Zipato koji dolazi s novim proizvodom u segmnetu objedinjavanja kontrole i upravljanja pametnim domom.

Od velikana ICT industrije veliko predstavljanje imat će i u Qualcomm koji će pokazati novosti iz segmenta već spomenutog IoT, paetnog doma, mobilnih rješenja, rješenja za zdravstvenu industriju te automobilsku industriju.

Upravo će za automobilsku industriju ovogodišnji CES biti iznimno važan jer se očekuje da će na njemu izlagati 7 od 10 najvećih proizvođača automobila koji će zauzeti 25 posto više izložbenog prostora nego prošle godine. Među njima će biti i Volkswagen koji bi trebao pokazati novi električni automobil.

O novim automobilima i konceptima samovozećih automobila trebali bi na CES ove godine govoriti i predstavnici GM-a, Kie.

Još iz kategorije

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

Europljani u laptopima traže gotovo isključivo SSD

22.02.2020. komentiraj

Istraživanje provedeno od strane Contexta pokazalo je da u zapadnom dijelu Europe klasični HDD diskovi umiru jer kroz posljednji kvartal 2019. čak 93 posto prodanih prijenosnih računala imalo je SSD diskove kao primarne za pohranu podataka.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje akreditiran međunarodnim ISO 27001:2013 standardom informacijske sigurnosti

22.02.2020. komentiraj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) dobio je Certifikat prema međunarodnoj normi ISO/IEC 27001:2013 za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS). Certifikat je ravnatelju HZMO-a Ivanu Serdaru danas uručio zamjenik direktora međunarodno akreditirane certifikacijske kuće Bureau Veritas Croatia d. o. o. Dejan Grahovac.

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

Rekordni rezultati Lenova, prihod dosegao 14,1 milijardu dolara uz rast u posljednjih 10 kvartala

21.02.2020. komentiraj

Lenovo Group objavio je kako su prihodi grupe u trećem kvartalu dosegli rekordnih 14,1 milijardu američkih dolara, što predstavlja rast od 10 uzastopnih kvartala. Prihod prije oporezivanja u usporedbi s istim kvartalom prošle godine rastao je 11 posto, dosegavši 390 milijuna američkih dolara dok je neto prihod također rastao za 11 posto na 258 milijuna američkih dolara. Osnovna zarada po dionici za treći kvartal iznosila je 2,16 američkih centi ili 16,90 honkonških centi.