CES 2016: Pametne kuće, pametni automobili, virtualna stvarnost

CES 2016: Pametne kuće, pametni automobili, virtualna stvarnost

Foto: F

Jedan od najvećih svjetski sajmova potrošačke elektronike otvorit će svoja vrata službeno od 6.-9. siječnja, no novinarski dani počinju već od ponedjeljka tako da će i ovogodišnji CES, za kojeg organizatori predviđaju da će biti i najveći dosad donijeti mnoštvo zanimljivih noviteta.

Bit će teško pokriti tako veliki sajam, ali ćemo se za naše čitatelje i gledatelje potruditi donijeti najzanimljivija događanja iz Las Vegasa.

Već sada se gotovo pa sve zna što nas očekuje u Las Vegasu i pokazuje trendove u ovoj godini kada je riječ o potrošačkoj elektronici, pametnim automobilima, pametnim kućama. Međutim nisu svi tako oduševljeni CES-om jer zbog veličine jednostavno se gubi fokus, a gotovo ga je nemoguće maloj novinarsko-snimateljskoj ekipi kao što je ICTbusiness.info, ICTbusiness TV i Gameperspectives.hr obići donijeti baš sve. Međutim prema dosadašnjim najavama sasvim je jasno kako zapravo pravog fokusa ove godine nema. Ne postoji niti jedna tehnologija niti proizvodi koji će obilježiti ovogodišnji CES 2016.

To ističe i  James McQuivey analitičar Forrester Researcha koji napominje kako „teško može biti oduševljen išekivanje CES-a, jer ne treba zaboraviti kako je 2011. bila tableta, dok je godina prije bila godina e-readera“. Ove godine prema njegovom mišljenju nema te tehnologije koja je dominantna.

Ipak se ove godine očekuje mnogo noviteta od Lenova, Intela, Samsunga, LG-a, Huaweia i mnogih drugih proizvođača, dok se automobilskoj industriji očekuju novitet Volkswagena, Mercedesa, ali i dolazak zasad misterioznog koncepta čiji tvorci obećavaju kako je riječ o kombinaciji tehnologije, izgleda, funkcionalnosti koji će definirati budućnosti vožnje i mobilnosti. Njihovo predstavljanje bit će u ponedjeljak pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti jer oni su već uspjeli ugrabiti neke Tesline menadžere.

Velika priča na ovogodišnjem bit će svakako IoT o čemu će govoriti CEO Intela Brian Krzanich, a da je to i jedna od ključnih tema ovogodišnjeg CES-a govori i činjenica kako Gary Shapiro, predsjednik i CEO Consumer Electronics Association koja je organizator sajma i s kojim smo na ICTbusiness.info nakon CES 2015. objavili veliki intervju ističe da su Intelove tehnologije svuda oko nas pa je tako logično i da su osnova IoT.

Među novitetima na tragu IoT je svakako pametni dom, odnosno umrežavanja svih postojećih uređaja za koje će, smatraju analitičari, biti potrebno da ih korisnici na pravi način prihvate. Korisničko iskustvo u ovome će segmentu biti presudno.

U ovom segmentu očekuje se da će svoj novi proizvod predstaviti u Nest, odnosno treću generaciju svoga pametnog termostata. Među izlagačima u ovom segmentu bit će i domaći Zipato koji dolazi s novim proizvodom u segmnetu objedinjavanja kontrole i upravljanja pametnim domom.

Od velikana ICT industrije veliko predstavljanje imat će i u Qualcomm koji će pokazati novosti iz segmenta već spomenutog IoT, paetnog doma, mobilnih rješenja, rješenja za zdravstvenu industriju te automobilsku industriju.

Upravo će za automobilsku industriju ovogodišnji CES biti iznimno važan jer se očekuje da će na njemu izlagati 7 od 10 najvećih proizvođača automobila koji će zauzeti 25 posto više izložbenog prostora nego prošle godine. Među njima će biti i Volkswagen koji bi trebao pokazati novi električni automobil.

O novim automobilima i konceptima samovozećih automobila trebali bi na CES ove godine govoriti i predstavnici GM-a, Kie.

Još iz kategorije

My Smart City konferencija i hackathon u Zadru 15. i 16. listopada

My Smart City konferencija i hackathon u Zadru 15. i 16. listopada

23.09.2020. komentiraj

Treće izdanje My Smart City konferencije održat će se 15. i 16. listopada 2020. u Kazalištu lutaka u Zadru. Ove godine ključna tema konferencije je kvaliteta života pa će predavači i sudionici razgovarati o tome kako primjenom tehnologija Zadar učiniti ugodnijim mjestom za život. U skladu s javnozdravstvenom situacijom, konferencija će biti održana u hibridnom formatu uz ograničen broj sudionika u publici, dok će je svi ostali zainteresirani moći pratiti online.

EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije

EU će kroz iduće 4 godine donijeti nova pravila za kriptovalutne transakcije

23.09.2020. komentiraj

Europska unija će kroz naredne četiri godine predstaviti nova pravila kojima bi se kriptovalutne transakcije izvan njenih granica mogle obavljati brže i jeftinije. Tako nešto postići će s širom uporabom blockchain tehnologije, ali i kriptorješenja kao što su stablecoins. Velik je to korak prema naprijed jer očito se na razini EU prepoznaje važnost kriptovaluta. Ujedno, daje im se dodatni značaj u nadolazećim godinama. Kao što se i prepoznaju prepreke, koje se pokušava savladati.

Europa snažnije kreće u utrku u superračunalstvu

Europa snažnije kreće u utrku u superračunalstvu

22.09.2020. komentiraj

Europska komisija predložila je novu Uredbu o Zajedničkom poduzeću za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC) kako bi se zadržala i unaprijedila vodeća uloga Europe u superračunalstvu i kvantnom računalstvu. Tim sredstvima podupirat će se istraživanje i inovacije u području novih superračunalnih tehnologija, sustava i proizvoda, poticati razvoj vještina potrebnih za korištenje te infrastrukture i postaviti temelji prvorazrednog ekosustava u Europi. Prijedlog bi omogućio ulaganja u sljedeću generaciju superračunala u vrijednosti od 8 milijardi eura, što je znatno više nego u sadašnjem proračunu.