CES 2016: Pripreme su već počele

CES 2016: Pripreme su već počele

Foto: Dražen Tomić

Iako je već prošlo podosta vremena od jednog od najvećih svjetskih sajmova novih tehnologija CES 2015 u Las Vegasu pripreme za onaj početkom sljedeće godine započele su  i intenzivno traju, naglašava Gary Shapiro prvi čovjek CEA (Consumer Electronics Association), organizacije koja stoji iza CES-a.

Kakvim ocjenjujete CES 2015?

Prije svega želim istaknuti kako je CES ove godine nadmašio naša očekivanja s više od 3600 tvrtki, 375 startupova, te je privukao više od 170 tisuća posjetitelja na većem izložbenom prostoru. Važno je za CES kako je na njega stiglo i više od 45 tisuća posjetitelja izvan SAD-a. Oni su svi imali prilike vidjeti nove tehnologije u automobilskoj industriji, 3d printere, robotiku. CES je i ove godine bio mjesto druženja, razmjene informacija, ali i otkrivanja što će se u industriji događati u narednim godinama. Sve je to bilo i priprema za CES Asia koji se održava potkraj svibnja u Šangaju.

Ove godine je CES u Las Vegasu bio na više lokacija. Mnogi su se pribojavali prijevoza, no to je zapravo bilo odlično riješeno…

Tako je, ove godine CES 2015 bio je na tri lokacije i to Tech East, Tech West and C Space. Pritom smo uspjeli stvoriti i 20 tematskih cjelina o tehnologijama, proizvodima, čime smo posjetiteljima omogućili sasvim novi doživljaj. Transport između izložbenih prostora bio je odlično organiziran te smo time i više nego zadovoljni. Uz t, moram još jednom naglasiti, posjetitelji su se mnogo lakše mogli snaći i ostvariti svoje poslovne prioritete zbog kojih su i došli na CES u Las Vegas.

Koje su to ključne tehnologije o kojima se govorilo na CES-u?

Ove godine na sajmu je bilo predstavljeno više od 20 tisuća novih proizvoda i to je ono što CES svakako čini jedinstvenim. Ovdje dolazite kako biste vidjeli tehnologije i proizvode u nastajanju. Predstavljeni su o prvi put proizvodi u segmenti Internet of Things, zdravstvena rješenja, fitnes, automobili bez vozača, nove računalne igre i proširena stvarnost. Osobno sam bio zadivljen dijelom izložbe, a to je bilo gotovo sve na CES-u jer se pokazalo kako sve može biti spojeno na Internet. Pametne kuće, pametne lampe, naravno pametni telefoni, automobili. Segment 3D printera već je poznat, ali sada oni više ne printaju samo plastiku, već rade od drveta, metala i to je ono što je CES po prvi put pokazao na tržištu. Naravno mnogi su pokazali i novi industrijski dizajna svojih proizvoda od kojih su početni modeli i simulacije izgleda nastali upravo na 3D printerima. Kao što sam već spomenuo automobilska industrija iskoristila je CES za pokazivanje svojih tehnoloških noviteta i to prije svega automobila bez vozača i mogućnosti koje se sada otvaraju zahvaljujući novim tehnologija. Samo nekoliko mjeseci nakon CES-a sada vidimo i prve velike testove na cestama i dolazak automobila s takvim mogućnostima na tržište.

Razvojem senzorske tehnologije omogućene su sasvim nove aplikacije u medicinskoj industriji, rješenjima za zdravlje. Očekujem da će CES 2016., za kojeg su pripreme već odavno započele donijeti još više noviteta i nadmašiti ovogodišnji.

Automobilska industrija se vratila na CES – sada su tu električni automobili, samoupravljajući automobili – što možemo očekivati sljedeće godine?

Očekujem da će se nastaviti rast kako izlagača tako i predstavljenih novih tehnologija i sljedeće godine, ali i u godinama koje dolaze. Automobilska industrija mogla bi inovacijama biti jedna od vodećih u narednom razdoblju jer se mnogo godina nije dogodila promjena kakva je više baš na CES 2015. Ukupno su zauzeli čak 10 posto izložbenog prostora s čak 400 izlagača. Veliki igrači na tržištu poput Audija, BMW-a, Chryslera, Forda, GM-a, Hyundaia, Mercedesa, Toyote i  Volkswagena pokazali su svoje novitete i pokazali u kojem će se smjeru mijenjati tehnologija u narednom razdoblju. Osim velikih proizvođača i prateća je industrija došla na CES jer uz viziju „Connected car“ mnogo toga se mijenja u paradigmi automobilske industrije. Zbog svega toga ove godine očekujemo da će rast ugradnje novih tehnoloških rješenja u automobile biti 3 posto što će donijeti tržišnu vrijednost u ovome segmentu od čak 11,3 milijardi američkih dolara.

Francuska je bila zemlja s najvećim brojem izlagača. Iz Hrvatske su stigla samo četiri. Kako CES i CEA mogu pomoći u promociji vlastite inovativnosti i startupova?

Mnoge od inovacije koje koristimo jednostavno nastanu bilo da pritom inovator kaže „a-ha“ ili „eureka“. Zbog toga i imamo dio CES-a koji se zove „Eureka Park Marketplace“ koji je upravo namijenjen poduzetnicima, inovatorima i startupovima. Jer tu nije važno tko je velik, a tko malen. Svim imaju prilike pokazati što i kako rade. Ove godine prostor je povećan čak 50 posto, a u odnosu na 220 startupova koji su tu bili prošle godine, na CES 2015. bilo je ih je čak 375. Već samo to povećanje govori o važnosti ovakvog predstavljanja ideja i inovacije, a među država s najvećim brojem izlagača bile su Francuska, Izrael, Kanada i Velika Britanija.

Uz to, dolazak 45 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta pokazao je važnost CES-a koji je izgradio svoju poziciju kao pravi globalni događaj kada je riječ o tehnologiji, inovacijama, novim proizvodima. Želimo pomoći kompanija radom kroz cijelu godinu u promociju njihova poslovanja, stoga radimo i manja CES događanja nazvana CES Unveiled i to u svijetu gdje se snažno radi i razvija. Biramo države gdje ćemo održavati takva događanja. U 2014. godini bili smo u Šangaju, Varšavi, i Parizu, a ove godine u Tokiju. CES Unveiled se ne održava na istom mjestu i time potičemo raznovrsnost, ali i omogućujemo kompanijama da biraju mjesto gdje će se pojaviti kada im to bude blizu.

Kakvi su planovi i očekivanja za CES 2016?

Želimo da CES sljedeće godine bude još i veći i da ponovno bude najvažnije globalno mjesto na kojem će svi moći vidjeti na licu mjesta najnovije tehnologije, inovacije. Anketa među posjetiteljima i izlagačima pokazat će nam što žele svi oni zbog kojih se sajam i organizira kako bi CES 2016. zaista bio nezaboravan.

 

 

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

INFOGRAFIKA: Amazon za vrijeme blagdana zapošljava čak 200,000 honorarnih radnika

19.02.2020. komentiraj

Osnivač i izvršni direktor (CEO) Amazona Jeff Bezos svjestan je obujma posla u vrijeme blagdana pa ne komplicira već djeluje i zapošljava honorarne radnike specijalno za taj posao.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

Rekordna potrošnja na Cloud računarstvo u 2019.

17.02.2020. komentiraj

Kompanije koje se bave cloud IT infrastrukturom i uslugama mogu zadovoljno trljati ruke jer prihodi koje ostvaruju nastavljaju rasti, što jasno pokazuje Canalys u svom izvještaju za 2019. Riječ je o ukupnih 107 milijardi američkih dolara, koliko se troši na njihove proizvode od strane raznih organizacija. Ili, riječ je o rastu od 37 posto!

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

Apple najavljuje univerzalni način kupovine aplikacija za iOS i macOS

16.02.2020. komentiraj

Kad je Apple predstavio Catalyst, toolkit za prebacivanje iOS i iPadOS aplikacija na macOS, developeri i korisnici brzo su zaključili da bi bilo sjajno vidjeti univerzalni način kupovine iOS i macOS aplikacija na App Storeu. Tako nešto će im se i ispuniti s ožujkom, obećavaju u Appleu.