Čak trećina IT zaposlenika se ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji

Čak trećina IT zaposlenika se ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji
Shutterstock

Indijski Nasscom napravio je opsežno istraživanje te donio zaključke da se čak trećina IT zaposlenika ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji, što znači da su im potrebne prekvalifikacija ili edukacija kako bi kvalitetno nastavili obavljati posao.

Riječ je o otprilike 40 posto zaposlenih i tako nešto uistinu zabrinjava jer predugo se propuštalo ići u korak s napretkom, što ne može ići na dušu zaposlenika. Primjerice, mnoge kompanije koristile su zastarjeli hardver, softver te potrebne alate pa zaposleni ni nisu imali potrebe učiti nešto novo. Niti su imali kako učiti.

Najveći problem je sa "srednjom razinom" IT zaposlenika, koji čine oko 20 posto ukupne radne snage u IT sektoru. Ili, riječ je o oko tri milijuna zaposlenika. Prema istraživanju, samo frakcija tih zaposlenih može se nositi s izazovima modernog vremena, što je podosta zabrinjavajuće i potrebna je brza reakcija, prvenstveno jer se Indija želi do kraja nadolazećeg desetljeća nametnuti kao minimalno treća tehnološka sila svijeta. Odmah iza Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

No, da bi se to postiglo, indijski IT stručnjaci moraju naučiti baratati s umjetnom inteligencijom, strojnim učenjem, Internetom stvari, kibernetičkom sigurnosti, velikim podacima te raznim drugim modernim tehnološkim dostignućima u IT sektoru. Neće biti lako, posebno zbog ekspanzije kojoj Indija svjedoči.

Naime, samo prošle godine je generirano 170 tisuća novih radnih mjesta u IT sektoru, a oko 600 tisuća zaposlenih je prekvalificirano kako bi mogli raditi s digitalnim tehnologijama. Tako nešto očito nije išlo prema planu jer svi ti ljudi nisu ipak dovoljno dobro naučili baratati alatima koji su pred njima. Primjerice, samo kompanija Infosys otpušta oko 2200 zaposlenih, a Cognizant njih oko 7000. Sve s ciljem implementacije novih tehnologija i kvalitetnije radne snage.

Ukratko, indijska radna snaga postaje žrtvom ubrzanog napretka Indije...