Čak trećina IT zaposlenika se ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji

Čak trećina IT zaposlenika se ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji

Foto: Shutterstock

Indijski Nasscom napravio je opsežno istraživanje te donio zaključke da se čak trećina IT zaposlenika ne može nositi s ubrzanim promjenama u tehnologiji, što znači da su im potrebne prekvalifikacija ili edukacija kako bi kvalitetno nastavili obavljati posao.

Riječ je o otprilike 40 posto zaposlenih i tako nešto uistinu zabrinjava jer predugo se propuštalo ići u korak s napretkom, što ne može ići na dušu zaposlenika. Primjerice, mnoge kompanije koristile su zastarjeli hardver, softver te potrebne alate pa zaposleni ni nisu imali potrebe učiti nešto novo. Niti su imali kako učiti.

Najveći problem je sa "srednjom razinom" IT zaposlenika, koji čine oko 20 posto ukupne radne snage u IT sektoru. Ili, riječ je o oko tri milijuna zaposlenika. Prema istraživanju, samo frakcija tih zaposlenih može se nositi s izazovima modernog vremena, što je podosta zabrinjavajuće i potrebna je brza reakcija, prvenstveno jer se Indija želi do kraja nadolazećeg desetljeća nametnuti kao minimalno treća tehnološka sila svijeta. Odmah iza Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

No, da bi se to postiglo, indijski IT stručnjaci moraju naučiti baratati s umjetnom inteligencijom, strojnim učenjem, Internetom stvari, kibernetičkom sigurnosti, velikim podacima te raznim drugim modernim tehnološkim dostignućima u IT sektoru. Neće biti lako, posebno zbog ekspanzije kojoj Indija svjedoči.

Naime, samo prošle godine je generirano 170 tisuća novih radnih mjesta u IT sektoru, a oko 600 tisuća zaposlenih je prekvalificirano kako bi mogli raditi s digitalnim tehnologijama. Tako nešto očito nije išlo prema planu jer svi ti ljudi nisu ipak dovoljno dobro naučili baratati alatima koji su pred njima. Primjerice, samo kompanija Infosys otpušta oko 2200 zaposlenih, a Cognizant njih oko 7000. Sve s ciljem implementacije novih tehnologija i kvalitetnije radne snage.

Ukratko, indijska radna snaga postaje žrtvom ubrzanog napretka Indije...

Još iz kategorije

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

Potrošnja na umjetnu inteligenciju će se udvostručiti do 2024

27.09.2020. komentiraj

Globalna potrošnja na umjetnu inteligenciju (AI) bi prema progonzama koje nudi IDC trebala dosegnuti 110 milijardi američkih dolara u 2024. Ona će se ubrzati tijekom narednih nekoliko godina jer će sve više organizacija obaviti ili započeti AI implementaciju kako bi pospješile poslovanjea.

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

Kako je malena greška u kalkulaciji koštala Intel milijarde dolara

27.09.2020. komentiraj

Intel se kroz posljednjih nekoliko desetljeća nameće kao najveći i najutjecajniji proizvođač procesorskih čipova na svijetu, bez obzira što trenutno ima za konkurenta jedan AMD, odnosno, u prošlosti velikane kao IBM i Motorolu. Ali, ta američka kompanija ima svojih problema...

SMS prijevare u snažnom padu

SMS prijevare u snažnom padu

27.09.2020. komentiraj

Operateri će u 2025. ostvarivati od poslovnog SMS prometa ostvarivati 50 milijardi američkih dolara, što je osjetno povećanje u odnosu na prihode od 39,6 milijardi dolara u ovoj godini. Prognoze su to koje je načinio Juniper Research, a temelje se na aktualnoj situaciji. I bitnoj činjenici - smanjenju ilegalnog SMS prometa zahvaljujući SMS firewall rješenjima koja se polako i sigurno implementiraju kao sigurnosna barijera.