VAŽNOST RAZGOVORA

Breton kaže da Apple mora biti otvoreniji

Breton kaže da Apple mora biti otvoreniji
Depositphotos

Povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton pozvao je izvršnog direktora Applea Tima Cooka da se uskladi sa Zakonom o digitalnim tržištima bloka i otvori svoj softver i hardver konkurentskim igračima. Breton je dao komentar Reutersu nakon sastanka s Cookom, rekavši da proizvođač iPhonea i druge velike tehnološke tvrtke moraju otvoriti svoja vrata konkurentima prema novousvojenom DMA zakonu.

Tvrdio je da bi potrošači koji koriste Appleove uređaje trebali imati koristi od konkurentskih usluga koje pruža niz pružatelja usluga. Breton se sastao s Cookom u Bruxellesu u Belgiji kako bi razgovarali o uredbi čiji je cilj promicanje poštenog natjecanja za pružatelje osnovnih mrežnih platformi. Breton je također očito odbacio Appleove tvrdnje koje ukazuju na brigu o privatnosti i sigurnosti kao razloge koji stoje iza njegovog pristupa zatvorenom hardveru i softveru, rekavši da EU potiče inovacije, bez ugrožavanja sigurnosti i privatnosti. Na svom društvenom računu X, Breton je rekao da je EU glavno tržište za američke tvrtke i prilika za inovacije i diversifikaciju njihovih opskrbnih lanaca.

Ranije ovog mjeseca, Europska komisija identificirala je Apple, Amazon, Alphabet, ByteDance, Microsoft i Meta Platforme kao "čuvare tržišta" i zahtijevala od kompanija da dostave detaljno izvješće o usklađenosti o tome kako se obvezuju na DMA do ožujka 2024. DMA uključuje pravila za šest tvrtke osmišljene kako bi prestale sprječavati korisnike da izbrišu unaprijed instalirani softver ili aplikacije na svojim uređajima i prate korisnike radi promicanja ciljanih oglasa bez pristanka.