Spajanje i preuzimanje

Blokirano Microsoft preuzimanje Activisiona u Velikoj Britaniji

Blokirano Microsoft preuzimanje Activisiona u Velikoj Britaniji
Dražen Tomić / Tomich Productions

Britanska regulatorna agencija za zaštitu tržišne konkurencije, Competition and Markets Authority (CMA), blokirala je Microsoftovu predloženu akviziciju Activision Blizzarda u vrijednosti od 69 milijardi dolara, navodeći zabrinutost da bi ta akvizicija ograničila konkurenciju u oblaku za gaming. Iz Microsofta i Activision Blizzarda su najavili da će se boriti protiv ove odluke, s namjerom da se žale na odluku regulatorne agencije.

Predsjednik Microsofta Brad Smith, izjavio je da je tvrtka u potpunosti posvećena ovoj akviziciji te ukazao na njihove pokušaje da se riješe zabrinutosti vezane za konkurenciju i na potpisivanje ugovora o široj dostupnosti igara Activision Blizzarda. Izvršni direktor Activision Blizzarda, Bobby Kotick, izjavio je da je britanska presuda daleko od konačne riječi o ovom pitanju i napomenuo da je tvrtka već počela raditi na žalbi u britanskom sudu.

Odluka CMA-e uslijedila je nakon dugotrajne istrage predloženog posla, koja je zaključila da bi preuzimanje Activision Blizzarda smanjilo izbor i inovacije za potrošače u Velikoj Britaniji. Microsoft je ponudio neka rješenja kako bi se riješile prvotne zabrinutosti izražene od strane regulatorne agencije, ali je CMA opisala te ponude kao nedovoljne, imajući u vidu brzu i dinamičnu prirodu usluga u oblaku za gaming.

U svojoj presudi, predsjednik CMA-ine skupine stručnjaka koja je istraživala slučaj, Martin Coleman, objasnio je kako Microsoft već ima moćnu poziciju i prednost nad drugim konkurentima u cloud gamingu, a ova akvizicija bi tu prednost učvrstila, omogućujući tvrtki da podriva nove i inovativne konkurente.

“Cloud gaming treba slobodno, konkurentno tržište kako bi potaknuo inovacije i izbore. To se najbolje postiže dopuštanjem trenutnih konkurentskih dinamika u cloud gamingu da nastave svoj posao“, ističe Coleman.

Osim u Velikoj Britaniji, ovaj posao mora dobiti i odobrenje od Europske komisije i regulatornih tijela u SAD-u.