Autonomni automobili sigurniji su od ljudskih vozača, tvrde stručnjaci

Autonomni automobili sigurniji su od ljudskih vozača, tvrde stručnjaci

Foto: Fotolia

Prometni stručnjaci uvjereni su kako će autonomni automobili biti sigurniji od ljudskih vozača te da će na cestama biti manje nesreća. Ford, GM, Tesla, Lyft i Google planiraju izbaciti na tržište neki oblik autonomnog automobila u narednih pet godina koji bi bio za komercijalnu upotrebu.

Procjenjuje se kako će do 2030. godine autonomni automobili činiti čak 60 % od ukupne prodaje automobila, navodi Goldman Sachs. Tvrtke imaju razne razloge zašto ulažu u ovu tehnologiju, no prometni stručnjaci ( naravno, ne svi) ističu kako je najveća prednost ove napredne tehnologije poboljšanje sigurnost vožnje.

Naglašava se kako će upotreba senzora dovesti do toga da autonomni automobili puno bolje prepoznaju okoliš oko sebe nego što je to slučaj kod ljudi. Hrpe senzora jednostavno će prikupljati tone podataka  o njihovom okruženju, tako da će se autonomni automobil moći bez problema prilagoditi okruženju u kojem se nalazi.

Druga stvar je računalni „mozak“. Prikupljeni podaci pohranjuju se u računalni „mozak“ automobila koji onda obrađuje sve te silne podatke i donosi prave odluke za što sigurniju vožnju.

Strojno učenje također će biti neizostavan dio autonomnih automobila, a već sada neke tvrtke kao što je Netflix i Amazon koriste strojno učenje kako bi dale preporuke na temelju onoga što smo gledali ili kupili u prošlosti. Autonomni automobili imat će nadljudske vozačke sposobnosti te će moći reagirati u svakom trenu, za razliku od ljudi koji ipak zakažu u određenim opasnim situacijama. Loše procjene trebale bi postati stvar prošlosti, tvrde prometni stručnjaci.

No, mi se pitamo što je s onim osjećajem kada sami upalimo auto, ubacimo u prvu, drugu i krenemo na cestu. Što je s uživanjem u vožnji i ponosom kada znamo da smo upravo mi odvezli jednu tešku i zahtjevnu turu te se na kraju vožnje nagradimo hladnim pivom u svojem domu. Sva ta priča oko autonomnih automobila je malo hladna i previše savršena. Kako se sve to vama čini...

Još iz kategorije

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

Bolt uveo još povoljniju kategoriju – Bolt Economy

21.09.2020. komentiraj

Bolt uveo je novu kategoriju u svojoj mobilnoj aplikaciji koja omogućuje korisnicima još povoljnije kretanje gradom. Kategorija Bolt Economy za sada je dostupna u Zagrebu, a korisnici mogu uštedjeti do 20 posto u odnosu na standardne cijene.

Huawei AppGallery surađuje s globalnim partnerima na jačanju ekosustava i proširivanju mogućnosti

Huawei AppGallery surađuje s globalnim partnerima na jačanju ekosustava i proširivanju mogućnosti

21.09.2020. komentiraj

Tijekom prošlotjedne Developers konferencije (HDC), Huaweijevi predstavnici podijelili su važne informacije o platformi za distribuciju aplikacija AppGallery. Tijekom keynote predavanja, Wang Yanmin, predsjednik Huaweija za globalna partnerstva i razvoj ekosustava, istaknuo je postignuća koja je AppGallery ostvario u prva tri kvartala 2020. godine, naglašavajući podršku koju Huawei pruža svojim globalnim partnerima kroz priče o uspješnim suradnjama.

SOA upozorava na sve veće kibernetičke prijetnje

SOA upozorava na sve veće kibernetičke prijetnje

21.09.2020. komentiraj

Domaća obavještajna agencija SOA (Sigurnosno obavještajna agencija) u svome izvješću za prošlu godinu, onom javno objavljenom, ističe kako su globalne kibernetičke prijetnje u stalnom su porastu i da je tako tijekom prošle godine detektirano i zaustavljeno pet sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih APT napada, među kojima su bili i napadi na ministarstva vanjskih i europskih poslova te obrane.