Autonomni automobili sigurniji su od ljudskih vozača, tvrde stručnjaci

Autonomni automobili sigurniji su od ljudskih vozača, tvrde stručnjaci

Foto: Fotolia

Prometni stručnjaci uvjereni su kako će autonomni automobili biti sigurniji od ljudskih vozača te da će na cestama biti manje nesreća. Ford, GM, Tesla, Lyft i Google planiraju izbaciti na tržište neki oblik autonomnog automobila u narednih pet godina koji bi bio za komercijalnu upotrebu.

Procjenjuje se kako će do 2030. godine autonomni automobili činiti čak 60 % od ukupne prodaje automobila, navodi Goldman Sachs. Tvrtke imaju razne razloge zašto ulažu u ovu tehnologiju, no prometni stručnjaci ( naravno, ne svi) ističu kako je najveća prednost ove napredne tehnologije poboljšanje sigurnost vožnje.

Naglašava se kako će upotreba senzora dovesti do toga da autonomni automobili puno bolje prepoznaju okoliš oko sebe nego što je to slučaj kod ljudi. Hrpe senzora jednostavno će prikupljati tone podataka  o njihovom okruženju, tako da će se autonomni automobil moći bez problema prilagoditi okruženju u kojem se nalazi.

Druga stvar je računalni „mozak“. Prikupljeni podaci pohranjuju se u računalni „mozak“ automobila koji onda obrađuje sve te silne podatke i donosi prave odluke za što sigurniju vožnju.

Strojno učenje također će biti neizostavan dio autonomnih automobila, a već sada neke tvrtke kao što je Netflix i Amazon koriste strojno učenje kako bi dale preporuke na temelju onoga što smo gledali ili kupili u prošlosti. Autonomni automobili imat će nadljudske vozačke sposobnosti te će moći reagirati u svakom trenu, za razliku od ljudi koji ipak zakažu u određenim opasnim situacijama. Loše procjene trebale bi postati stvar prošlosti, tvrde prometni stručnjaci.

No, mi se pitamo što je s onim osjećajem kada sami upalimo auto, ubacimo u prvu, drugu i krenemo na cestu. Što je s uživanjem u vožnji i ponosom kada znamo da smo upravo mi odvezli jednu tešku i zahtjevnu turu te se na kraju vožnje nagradimo hladnim pivom u svojem domu. Sva ta priča oko autonomnih automobila je malo hladna i previše savršena. Kako se sve to vama čini...

Još iz kategorije

Uskoro počinje Digital Takover 2020

Uskoro počinje Digital Takover 2020

27.01.2020. komentiraj

Suosnivač globalnog diva Netflix, hrvatski kraljevi startupova, digitalni genije iz LEGO svijeta i svjetska food futuristica, državnici, predavači, stručnjaci, vizionari, inovatori, tehnološki izumitelji, financijski i digitalni eksperti – sve njih okuplja 13. ožujka na Zagrebačkom Velesajmu najveći regionalni digitalni summit & expo Digital Takeover. Jedinstveni događaj takve vrste u Hrvatskoj dovodi najveće stručnjake iz svijeta biznisa i tehnologije, a rekordan broj posjetitelja će u više od 13 sati bogatog programa kroz inspirativna predavanja i aktivan networking čuti najbolje poslovne prakse ovih renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka. Publiku očekuju brojne ideje, koncepti, inovacije i proizvodi koje će moći čuti, vidjeti i isprobati na licu mjesta.

Nastavak povoljnih fiskalnih kretanja u trećem kvartalu prošle godine

Nastavak povoljnih fiskalnih kretanja u trećem kvartalu prošle godine

26.01.2020. komentiraj

Eurostat je objavio podatke o sezonski i kalendarski prilagođenom kretanju proračunskog deficita u zemljama EU, prema kojima je u trećem kvartalu 2019. godine deficit iznosio 0,9 posto BDP-a, što je identično prethodnom kvartalu te 0,2 postotna boda više nego u trećem kvartalu prethodne godine.

Nastavljen rast plaća, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muškarce

Nastavljen rast plaća, žene su i dalje potplaćene u odnosu na muškarce

26.01.2020. komentiraj

Prema podacima servisa MojaPlaća, u četvrtom kvartalu 2019. godine prosječna mjesečna neto plaća (s uključenim dodacima na plaću) u Hrvatskoj je iznosila 6.399 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine prosječna neto plaća je 6% viša.