Apple do 2024. planira omogućiti učitavanje aplikacija van App Storea na iPhone

Apple do 2024. planira omogućiti učitavanje aplikacija van App Storea na iPhone
DepositPhotos

Apple ustrajno radi na promjenama koje će omogućiti rad na iPhone aplikacijama izvan App Storea. Novitet bi, navodi Bloomberg, trebao stići iduće godine, a navodno je odgovor na regulative unutar Europske unije. Konkretnije, odgovor je na Akt o digitalnim tržištima (eng. Digital Markets Act).

"Svrha ove uredbe je osigurati jednake uvjete za sva digitalna poduzeća, bez obzira na njihovu veličinu. Aktom o digitalnim uslugama utvrdit će se jasna pravila za velike platforme, što smiju, a što ne smiju, a cilj je spriječiti njihovo nametanje nepoštenih uvjeta poduzećima i potrošačima. Takve prakse uključuju više rangiranje proizvoda i usluga koje nude od sličnih usluga ili proizvoda trećih strana ili nemogućnost deinstalacije bilo kojeg softvera ili aplikacije", piše u Aktu te se nastavlja:

"Interoperabilnost između platformi za razmjenu poruka će se poboljšati - korisnici malih ili velikih platformi moći će razmjenjivati poruke, slati datoteke ili upućivati videopozive između aplikacija za razmjenu poruka. Pravila trebaju potaknuti inovacije, rast i konkurentnost te pomoći manjim i novoosnovanim poduzećima da budu konkurentna s velikim igračima.

Ukratko, ovo znači da će Apple omogućiti trećoj strani rad na aplikacijama za iOS, što je prije bilo neizvedivo. Primjerice, sad će biti moguće trećoj strani dobiti pristup mogućnostima kamere, zvuka i drugih dijelova unutar sustava.

Dok je to već u razvoju, spominje se i mogućnost uklanjanja zahtjeva za WebKit internetskim preglednicima treće strane, kao što su Chrome, Firefox, Opera, Edge i svi ostali ne uključujući Safari.

Promjena za iMessages zasad neće biti u ovom smjeru jer se u Appleu boje da bi na taj način narušili sigurnosne postavke kao "end-to-end" enkripcija, a tako nešto ipak je prevelika stavka za najjačeg proizvođača pametnih telefona na svijetu.