Andy Rubin, voditelj i suosnivač Androida, napušta Google Android grupu

Andy Rubin, voditelj i suosnivač Androida, napušta Google Android grupu

Sundar Pichai je novi voditelj Googleove Android grupe, preuzimajući je od Andya Rubina koje je vodio razvoj Androida od njegovih početaka.

U svom blogu, predsjednik uprave Googlea Larry Page najavio je promjenu da će Pichai preuzeti Android, a isto tako će nastaviti svoj rad i upravljanje Google Chromeom i aplikacijama.

Rubin će ostati u Googleu na za sada nepoznatom položaju, iako se u blogu dalo naslutiti da bi mogao preći na neki novi projekt.

"Nakon što smo premašili čak i ludo ambiciozne ciljeve koje smo sanjali za Android i sa stvarno jakim vodstvom tima na mjestu - Andy je odlučio da je vrijeme da preda uzde i započne novo poglavlje u Googleu. Andy, molim te za još ovakvih pothvata!", rekao je Page.

Ostaje nejasno zašto se Google odlučio na promjenu upravo sada kada Android doživljava široko i rastuće usvajanje, no bilo je tu i razočaranja.

Jedan od neuspjeha je sigurno prebacivanje većine Android korisnika na najnoviju verziju Androida. Ova takozvana Android fragmentacija programerima znatno otežava stvaranje aplikacija koje podržavaju različite verzije Androida u uporabi.

I dok je Android ostvario napredak na tablet strani, iPad još uvijek ima dominantan udio na tržištu.