POVIJESNA CRTICA

Android je prvotno bio operativni sustav za digitalne kamere, a onda se pojavio Google...

Android je prvotno bio operativni sustav za digitalne kamere, a onda se pojavio Google...

Android je najpopularniji operativni sustav na svijetu i ulog koji se Googleu itekako isplatio, posebno jer je isprva bio usmjeren na kamere. Da, vizija njegovih osnivača bila je vezana za softver namijenjen digitalnim kamerama.

Ali, ljudi u Googleu prepoznali su puno veći potencijal godinama kasnije i uzeli pod sebe cijelu priču. Što možda ne bi uspjeli da prvotni pokušaj plasiranja operativnog sustava za kamere nije uspio.

Kao 2004. ni onaj drugi, također u smjeru operativnog sustava za kamere... Stoga, Android je na kraju, ili bolje rečeno početku, postao operativni sustav za pametne telefone. Zato su njegovi kreatori Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White gledali kako spasiti stvar njegovom prodajom. Pokušali su pregovarati sa Samsungom, ali nije prošlo, no u priču se uključio Google i preuzeo kompaniju, punog naziva Android Inc., za 50 milijuna dolara.

Jasno je da se taj ulog vratio odavno jer Android trenutno donosi Googleu desetke milijardi dolara prihoda. Istovremeno, digitalne kamere su izgubile značaj, njima se služe entuzijasti i profesionalci, "obični" građani fotografiraju telefonima. Ali, da je tržište prije dva desetljeća prepoznalo što mu se nudi i stiglo do ujedinjenog operativnog sustava, možda bi duže živjelo lijepe trenutke. Nikad nećemo saznati.

Svatko tko je koristio aplikaciju za kontrolu kamere bilo koje od velikih kompanija koje ih proizvode zna da softversko programiranje nije njihova jača strana. Njihov je fokus na optici i senzorima. Što je u moderno doba porazno...

A najčešće taj fokus ni ne žele preusmjeravati na išta drugo, ponajprije zbog ponosa. Koji je poguban jer tržišni udio kompanija kao Canon ili Nikon pada iz godine u godinu te bi im bio spas sklopiti partnerstvo s nekim proizvođačem pametnih telefona.