TOP LISTA

Amerikanci uvjerljivo vode u utrci za dominaciju umjetne inteligencije

Amerikanci uvjerljivo vode u utrci za dominaciju umjetne inteligencije
Depositphotos

Iako je posljednjih nekoliko mjeseci došlo do porasta razvoja umjetne inteligencije, globalna utrka u razvoju umjetne inteligencije traje godinama.

Još od 2020. Tortoise Media predstavlja Global AI Index, koji rangira nacije u toj utrci za dominaciju. Uistinu, tko napravi najznačajniji iskorak, vladat će svijetom, bez ikakve dileme. Baš zato ne griješe oni koji, primjerice, AI naoružanje, uspoređuju s vremenom kad se počelo razvijati nuklearno naoružanje. No, do tih problema još nismo stigli, u potpunosti.

Kako bi odredili rang nacija u smislu razvoja umjetne inteligencije, Tortoise koristi tri kategorije analize - ulaganja, inovacije i implementaciju.

Na samom vrhu, i u značajnoj mjeri vodeće, su Sjedinjene Američke Države s ocjenom 100. Prednjačile su u sve tri kategorije, što ne čudi jer su trenutno lideri u generativnom AI prostoru zbog kompanija kao Google, Microsoft, Amazon, Facebook i, što je najvažnije, OpenAI.

Na drugom mjestu je Kina, koja je osvojila 62 od 100 bodova. Od 2020. i SAD i Kina zadržale su svoje pozicije na prvom i drugom mjestu 2020. Međutim, došlo je do pomaka u poretku za druge zemlje. No, ono što je Amerikancima najbitnije, zaostatak Kineza se nije smanjio.

Singapur je treći s ocjenom 50, a slijede još Velika Britanija (42), Kanada (41), Južna Koreja i Izrael (40), Njemačka (39), Švicarska (38), Finska (35), Nizozemska i Japan (34), Francuska (33), Indija i Australija (31), Danska i Švedska (30) te Luksemburg (29).

No, ukupni rezultat ne govori potpunu sliku. Primjerice, Singapur, Izrael i Švicarska su prednjačili u smislu intenziteta, što znači da te zemlje ostvaruju najbolje rezultate kada se promatra kapacitet umjetne inteligencije u odnosu na njihovu populaciju i veličinu gospodarstva.

U konačnici, kako utrka umjetne inteligencije nastavlja razvijati snagu i sve više zemalja povećava resurse za natjecanje u utrci možemo očekivati nastavak promjena u ljestvici zemalja sljedeće godine. Ali, bit će zanimljivo vidjeti mogu li se Kinezi približiti Amerikancima ili će se drugi približiti više Kinezima te zaprijetiti njihovoj drugoj poziciji.